Danmark. Svårare få ersättning för bröstcancer

Danmark. Svårare få ersättning för bröstcancer
Reglerna har skärpts i Danmark för att få bröstcancer erkänd som en yrkesrelaterad sjukdom efter mångårigt nattarbete. Arkivbild: Colourbox

Nya och strängare regler för bröstcancer som arbetsrelaterad sjukdom upprör Dansk Sygeplejeråd.

Från årsskiftet måste en sjuksköterska ha arbetat natt minst en gång i veckan i 25 år för att få sin bröstcancer erkänd som en arbetsrelaterad sjukdom. Tidigare var kravet 20 år.

Belägg saknas

– Reglerna var stränga redan förut , så att höja ribban ytterligare är definitivt fel väg att gå, säger den danska sjuksköterskeorganisationen, Dansk sygeplejeråds, vice ordförande Dorte Steenberg till organisationens tidning Synergi.

Anledningen till skärpningen är en kartläggning av den kunskap som finns på området som en forskargrupp på finska Arbetshälsoinstitutet (FIOH) har gjort. Deras slutsatser är att det inte finns några belägg för att nattarbete kan orsaka bröstcancer efter 20 år.

Reglerna med fasta gränser är alltför fyrkantig, anser Dorte Steenberg. Hon vill i stället se en bedömning från fall till fall.

Tänker testa praxis

– Det är viktigt att komma ihåg att det är en sjukdom som man kan dö av. Det är oerhört viktigt att anställda som har oturen att drabbas av bröstcancer kan få en legitim ersättning, säger hon.

Det finns undantag från 25-årsregeln. Till exempel kan man få ersättning efter kortare tid om man haft perioder med flera nattskift. Men det är oklart var gränsen går. Dansk Sygeplejeråd tänker därför ta reda på praxis genom att testa ett antal fall.

Mer om ämnet

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida