De protesterar mot tystnadskultur på SU

De protesterar mot tystnadskultur på SU
Att inte välkomna en öppen diskussion såväl internt som externt gynnar varken medarbetare eller patienter, skriver förtroendevalda på Vårdförbundet i en debattartikel i GP. Arkivbild från demonstration 3 december 2018. Foto: Leonora Lundvall

Sahlgrenska universitetssjukhusets nya styrelseordförande Henrik Ripa (M), uppmanar till en tystnadskultur. Det anser förtroendevalda i Vårdförbundet.

De fyra förtroendevalda i Vårdförbundet, anställda på Sahlgrenska universitetssjukhuset, SU, kommenterade i en debattartikel i Göteborgsposten i går ett uttalande från Henrik Ripa i samma tidning för några dagar sedan.

I artikeln säger SU:s nya styrelseordförande (M) att han föredrar att vårdpersonal inte kritiserar sjukhusledningen offentligt utan håller det internt. Det skrämmer patienterna, menar Henrik Ripa.

Saknar sjuksköterskor

Personalen, framför allt läkarna, har varit kritiska i debattartiklar och i ett upprop från den lokala Sjukhusläkarförening på SU. Centrala frågor har varit bristen på sjuksköterskor och överbeläggningar på sjukhuset. Arbetsvillkoren, menar de, gör att sjuksköterskorna inte orkar längre och att patientsäkerheten riskeras.

Inför sjukhusledningens budgetbeslut för 2019 protesterade ett 150-tal personer, bland andra anställda, utanför sjukhuset i Göteborg, något Vårdfokus skrivit om tidigare. Flera fackförbund, bland andra Vårdförbundet, har också reserverat sig mot besparingarna. Bland annat ska cirka 300 tjänster bort.

I intervjun i Göteborgsposten kommenterade Henrik Ripa personalens kritik:

– Det är ungefär som om en flygkapten skulle säga ’vi har så tuffa arbetsförhållanden att jag inte vet om vi kommer kunna landa i dag’. Det sätter en press på arbetsgivaren, men det är också ett problem i bemärkelsen att patienterna blir rädda.

”Lyfter” med full bemanning

De förtroendevalda för Vårdförbundet: Carina Deréus, Matilda Eriksson, Nicklas Martinsson och Susanne Blom Persson, skriver i sitt debattinlägg att de uppskattar jämförelsen med flygbranschen: ”Ett flygplan skulle till exempel inte lyfta utan full bemanning, vi räknar med att samma säkerhetsprincip fortsättningsvis gäller för vården på SU”.

De poängterar också vikten av meddelarfrihet och rätten att påvisa missförhållanden på arbetsplatsen:

”Vi som arbetar i vården känner stort ansvar för våra arbetsplatser och våra patienter, vi ska inte behöva offra våra rättigheter eller vår egen hälsa för att undvika negativ publicitet. Vi ser med stor oro hur Henrik Ripa uppmanar till en tystnadskultur.”

Att inte välkomna en öppen diskussion både internt och externt gynnar varken medarbetare eller patienter, avslutar Vårdförbundets förtroendevalda sitt inlägg.

Mer om ämnet

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida