Pensionsöverenskommelsen

”Förbättra arbetsvillkoren innan ni höjer pensionsåldern”

”Förbättra arbetsvillkoren innan ni höjer pensionsåldern”
Vårdförbundets ordförande, Sineva Ribeiro, anser att den nya pensionsöverenskommelsen gör arbetsmarknaden ännu mer ojämställd. Foto: Ulf Huett

Sex riksdagspartier har presenterat en ny pensionsöverenskommelse. Vårdförbundets ordförande Sineva Ribeiro tycker det är fel att höja pensionsåldern utan att först förbättra arbetsvillkoren i välfärdens yrken.

Vi lever allt längre och för att ha råd med de framtida pensionerna har regeringen, tillsammans med Moderaterna, Liberalerna, Centern och Kristdemokraterna, lagt fram en ny pensionsöverenskommelse. Förslaget innebär bland annat att rätten att ta ut allmän pension höjs succesivt från dagens 61 till 64 år fram till år 2026.

”Jag är arg som ett bi”, sa Vårdförbundets ordförande Sineva Ribeiro för ett år sedan när pensionsutredaren Göran Hägglund ville höja åldern för rätten att ta ut allmän pension. Hon var arg både på förslaget och på att utredarna inte hade tagit kontakt med fackförbunden som organiserar välfärdens kvinnor.

Hon är i princip lika arg i dag och anser att förslaget ökar ojämställdheten i arbetslivet.

– Regeringen har fortfarande inte frågat fackförbunden som organiserar kvinnor inom vård, skola och omsorg om hur vi ser på höjd pensionsålder. Hade de gjort det hade vi kunnat säga att innan våra medlemsgrupper ska tvingas arbeta längre måste deras arbetsvillkor förbättras. Det är hemskt att man ska bli sjuk av jobbet och sedan inte ha möjlighet att ta ut sitt eget pensionssparande vid 61 år, säger Sineva Ribeiro.

Borde ta hänsyn till olika villkor

Hon tycker det är märkligt att partierna inte tar hänsyn till arbetsmarknadens olika villkor innan de lägger fram ett sådant här förslag. Frågan hon ställer sig är om det är rimligt att heltid i ett vårdyrke kan anses vara detsamma som heltid i ett kontorsyrke.

– För att våra medlemsgrupper ska orka jobba längre krävs satsningar på lön, arbetsmiljö och arbetstider som tillåter återhämtning. Det uppdraget borde regeringen ha gett till arbetgivarorganisationen SKL i samband med översynen av pensionsåldern.

Ett annat förslag i pensionsöverenskommelsen är att gränsen för hur länge en anställd har rätt att jobba höjs från 67 till 69 år. Sveriges kommuner och landsting, SKL, är positiva till förslaget som de anser kan bidra till att minska personalbristen. Sineva Ribeiro ser andra och bättre sätt att minska bristen.

– Förbättra villkoren i våra kollektivavtal så får ni lättare att rekrytera personal, biter hon av.

Snäva övergångsregler

Även centralorganisationen TCO har invändningar mot pensionsöverenskommelsen. I ett pressmeddelande säger ordföranden Eva Nordmark att det inte är rimligt med så snäva övergångsregler.

– Det är inte rimligt att den som har planerat att gå i pension om drygt två år över en natt får veta att målsnöret flyttats fram ett år. Det handlar trots allt om livsplanerna för människor som arbetat ett helt liv.

Tillsammans med SCB har TCO genomfört en undersökning bland de 14 medlemsförbunden som visar att nästan varannan kvinna och var tredje man tycker att jobbet är så psykiskt påfrestande och stressigt att de inte är beredda att förlänga arbetslivet mer än planerat.

Mer om ämnet

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida