Här kan personalen träna sig till perfektion

Hon kan gråta, kissa och vägra ta medicin. Träningsdockan Geriatric Anne ger personalen på Danvikshem chans att öva så nära verkligheten som möjligt. ”Nu kan vi ta emot vem som helst och vi är förberedda” säger sjuksköterskan Franciska Oduro.
Huden är skrovlig, peruken grå och mimiken stel där hon ligger nedbäddad i en sjukhussäng i källaren på Danvikshem. Den klassiska träningsdockan Ann har till det yttre åldrats rejält, men tekniken på insidan är i toppskick. En inbyggd mikrofon, medföljande moduler och utbytbara kroppsdelar har utvecklats för att efterlikna äldre patienters olika vårdbehov.
Bara fantasin sätter gränser
Geriatric Anne, som hon kallas, kan ha allt från hjärtsvikt och kol till urostomi och peg-sond. Dessutom kan hon drabbas av akuta tillstånd som stroke och fallskador eller befinna sig i livets slut och behöva palliativ vård.

– Det är bara fantasin som sätter gränser. Man kan ha olika stomier, sätta kateter på både manligt och kvinnligt kön, träna på venös provtagning, förflyttning och matning, säger Hanna Sandström som är sjuksköterska på vård- och omsorgsboendet Danvikshem.
Tillsammans med kollegan Franciska Oduro är Hanna Sandström ansvarig för det kliniska träningscentret på vård- och omsorgboendet Danvikshem. I den lilla skrubben utan fönster har sjuksköterskorna fått fria händer att inreda efter önskemål och behov. Här finns allt de behöver för att vässa sina egna, medarbetares och studenters kunskaper inom så väl basal som avancerad vård. Utöver dockan har de tillgång till en lift, HLR-dockor och ett skåp fullt av utgånget sjukvårdsmaterial som används i undervisningssyfte.
Viktigt med handfat
Franciska Oduro, som var den som kläckte idén och som arbetade med projektet från början, är extra glad över att de fick dra in vatten och där med få ett tvättstation på plats.

– Här kan man lära sig att tvätta och desinficera händerna på rätt sätt från början. Det är grunden för all omvårdnad. Blir det fel där och smitta sprids bland våra boende så är det inte bra. Därför är handfatet nästan viktigare än dockan, säger Franciska Oduro.
Efter att ha fått grönt ljus från ledningen arbetade Franciska Oduro med förberedelserna på deltid under hösten 2024. Tack vare att Danvikshem har tillgång till två extra poolsjuksköterskor kunde hon frigöras på 25 procent från arbetet som omvårdnadsansvarig på en av avdelningarna.
– Jag och Hanna gjorde ett studiebesök på Stockholms stads KTC på våren. Sedan gjorde jag en projektplan för vad vi ville få ut och vilka kompetensmöjligheter vi ville ha för personal och studenter, säger Franciska Oduro.
Eget kliniskt träningscenter
Under tiden lyckades biträdande verksamhetschef Annika Flodin äska fram de 300 000 kronor som dockan kostar med alla moduler och utbildningar. Hon passade också på att köpa in sex stycken HLR-dockor och Hanna Sandström och Franciska Oduro har sedan gått kurs för att kunna hålla i interna HLR-utbildningar.
Så startade de kliniskt träningscentrum på äldreboendet
Problemet
Allt fler boende flyttade in med komplicerade diagnoser och avancerade behandlingar som kunde vara nya för sjuksköterskorna och omvårdnadspersonalen. Eller som det var länge sedan de tagit hand om. Det ledde till otrygghet både hos personal, boende och anhöriga. Det fanns även ett behov att kunna säkra kompetensen hos ny personal och studenter.
Lösningen
Ett kliniskt träningscentrum på det särskilda boendet utformades av två sjuksköterskor. En träningsdocka som är anpassad efter äldre patienters vårdbehov och sex stycken HLR-dockor köptes in och ett handfat för att träna basala hygienrutiner installerades. Rummet har gett personalen möjlighet att öva förflyttningar, HLR, bemötande, vård i livets slutskede och mycket mer innan de ska utföra momenten inne hos den boende.
Resultatet
Ökad kompetens och trygghet hos omvårdnadspersonal och sjuksköterskor. Bättre omhändertagande av nya boende och säkrare vård. Attraktiv vfu-placering för studenter som får tillgång till kliniskt träningscentrum, ktc, påpraktiken.
Med ett eget KTC på huset blir tröskeln till kompetensutveckling låg. Hanna Sandström har bland annat bokat in rummet i samband med arbetsplatsträffar och låtit personalen träna på hur man ska ta mätvärden som blodtryck, puls och andningsfrekvens.
– Det finnas situationer där undersköterskan och sjuksköterskan behöver agera snabbt, till exempel vid en stroke eller sepsis. Då är det viktigt att personalen tagit alla värden rätt så att man kan göra en korrekt bedömning, säger Hanna Sandström.
Dockan kan ställas in så att man tränar på bemötande
Men det är inte bara de tekniska färdigheterna som kan tränas. Dockan kan ställas så att den ger respons som en patient med demenssjukdom vilket ger utrymme för övningar kring bemötande.
– Man kanske har en utmaning med en boende som inte vill ta sina tabletter eller som är orolig. Då kan dockan kan agera så att det liknar den situationen, säger Franciska Oduro.
För hennes egen del har KTC skänkt henne en extra trygghet i jobbet som hon också tror att nya boende kommer att känna av. Oavsett vad de har för diagnoser eller omvårdnadsbehov med sig när de flyttar slipper Franciska Oduro stå och läsa i ett papper inne hos den boende. Är man osäker så märker troligtvis den boende det också, resonerar hon.
– I stället kan jag snabbt gå ner och öva på ett moment som är nytt, eller som det var länge sedan jag gjorde. Nu känner jag att vi kan ta emot vem som helst och vi är förberedda eftersom vi kan träna oss till perfektion här.