Helsingborg. Konflikten om de ständiga överbeläggningarna skärps

Helsingborg. Konflikten om de ständiga överbeläggningarna skärps
Janet Parmvi är ombudsman på Vårdförbundets lokala avdelning i Skåne. Foto: Anders Olsson

I går slutade tvisteförhandlingarna mellan Vårdförbundet och arbetsgivaren i oenighet.

12 februari 2015

Den långvariga konflikten kring överbeläggningarna på Helsingborgs lasarett går nu till central förhandling efter att den lokala tvisteförhandlingen mellan Vårdförbundet och arbetsgivaren slutade i oenighet i går. 

– Genom att gång på gång bryta mot huvudskyddsombudets beslut om skyddsstopp respekterar arbetsgivaren inte sina medarbetares rätt till en god och säker arbetsmiljö.

Det säger Janet Parmvi som är ombudsman på Vårdförbundet i Skåne. I december i fjol krävde de en miljon kronor i skadestånd av arbetsgivaren. Enligt Vårdförbundet har arbetsgivaren vid minst ett 40-tal tillfällen brutit mot skyddsstoppet.

Vill avgöra frågan centralt

Skånevård Sund i Region Skåne anser sig dock inte ha brutit mot skyddsstoppet.

– Vår bedömning är att rättsläget är oklart. Frågan bör därför avgöras centralt av parterna eller av arbetsdomstolen, säger Therese Lindholm, arbetsrättsjurist vid Region Skåne.

Har betalat flera miljoner i böter

Helsingborgs lasarett har vid ett flertal tillfällen hotats med miljonviten av Arbetsmiljöverket om sjukhuset inte kommer tillrätta med sina överbeläggningar. Förvaltningsdomstolen har dömt ut flera av vitena.

Förutom att Vårdförbundet i Skåne nu skjutit just den här tvisten vidare till central nivå har man nyligen begärt ännu en lokal förhandling om ytterligare cirka 15 brutna skyddsstopp fram till januari i år.

– Vi fortsätter bevaka den här frågan dagligen och är beredda att gå vidare med ytterligare tvister, säger Janet Parmvi.

Mer om ämnet

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida