Skåne: Vårdförbundet kräver en miljon kronor i skadestånd

Skåne: Vårdförbundet kräver en miljon kronor i skadestånd
Varken viten eller skyddsstopp biter på ledningen för Helsingborgs lasarett. Förbundsombudsman Janet Parmvi ser det som nonchalans. Foto: Ulf Huett.

Överbeläggningarna på Helsingborgs lasarett fortsätter och arbetsgivaren har brutit mot ett utdömt skyddsstopp 40 gånger.

17 december 2014

Vårdförbundets avdelning i Skåne har tröttnat på arbetsgivarens nonchalans. Problemen med överbeläggningar på Helsingborgs lasarett har länge varit stora och Arbetsmiljöverket har flera gånger utdömt viten. Men varken det eller det skyddsstopp av verksamheten som Vårdförbundet har lagt tycks hjälpa.

– Arbetsgivaren har varken respekterat viten eller skyddsstopp. Det är en kränkning av Vårdförbundet och ett brott mot arbetsmiljölagen och förtroendemannalagen. Region Skåne och Skånevård Sund visar låg respekt för de regelverk man är skyldig att följa, säger förbundsombudsman Janet Parmvi.

Ingenting har hänt

Det senaste kravet från Arbetsmiljöverket på en miljon kronor i vite kom sommaren 2013. Men fortfarande placeras patienter i korridorer och i andra utrymmen som varken uppfyller krav på säker vård eller säker arbetsmiljö. Trots otaliga försök att lösa problemet har ingenting hänt och sommaren 2013 tog Vårdförbundets huvudskyddsombud beslut om skyddsstopp.

– Stoppet bekräftades av verksamhetsansvariga som meddelande att alternativa lösningar skulle införas så att stoppet kunde respekteras, men under perioden januari till augusti 2014 bröt arbetsgivaren mot stoppet mer än 40 gånger, säger Janet Parmvi upprört.

Hon tycker det är anmärkningsvärt och nu väcker Vårdförbundet en tvist och begär ett skadestånd på en miljon kronor.

– Det finns inget egenvärde i denna tvist och det är beklagligt att vi måste driva frågan till sin spets.

Tar det på allvar

Förhandlingsansvariga på Skånevård Sund, Louise Montgomery, håller med om att det låter iögonfallande med brott mot skyddsstoppet 40 gånger, men säger att arbetsgivaren tar det här på allvar.

– Vi arbetar varje dag för att lösa situationen, men står inför en intressekonflikt med patienter som knackar på dörren och brist på vårdplatser, säger hon.

Hon tog emot Vårdförbundets yrkanden i dag och parterna har kommit överens om att ajournera tvisteförhandlingen till den 8 januari.

– Jag är inte verksamhetsansvarig och kan inte svara för vilka konkreta åtgärder divisionsledningarna vidtar, men vet att en handlingsplan är framtagen och att divisionerna för kirurgi och närsjukvård samarbetar för att försöka lösa vårdplatssituationen, säger Louise Montgomery.

Fakta

Skyddsstopp: Enligt 6 kap 7 § arbetsmiljölagen kan skyddsombud kräva att arbetsuppgifter omedelbart stoppas om de innebär allvarlig fara för liv eller hälsa.

Mer om ämnet

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida