”Katastrofläge” på intensiven på Norrlands universitetssjukhus i Umeå

”Katastrofläge” på intensiven på Norrlands universitetssjukhus i Umeå
Intensiven på Norrlands universitetssjukhus i Umeå drabbas av personalflykt. Arkivbild: Colourbox

Sju specialistsjuksköterskor har sagt upp sig och sex har begärt förflyttning från intensiven på Norrlands universitetssjukhus i Umeå på grund av den dåliga arbetsmiljön. Och fler är på väg att lämna.

När alla specialistsjuksköterskor som nu är på väg bort från intensiven väl har slutat finns 19 specialistsjuksköterskor kvar, berättar Charlotta Hellström som är ledamot i Vårdförbundet Västerbotten.

– Det är katastrofläge på intensiven. Specialistsjuksköterskorna kan inte längre garantera patientsäkerheten. Samtidigt går ledningen ut och säger att de vill ta emot patienter från utlandet, men jag tror att sjukhuset får svårt att ens ta hand om den lokala befolkningen, säger hon.

Inga raster

Charlotta Hellström beskriver en arbetsmiljö där vårdpersonalen, som ska ta hand om svårt skadade patienter som svävar mellan liv och död, själva får arbeta utan raster och tid för lunch. De upplever att de inte kan påverka sin arbetsmiljö, att ledningen inte lyssnar och att återhämtningen mellan arbetspassen inte räcker.  Att ständigt vara för få resulterar i en ständig stress och känsla av otillräcklighet, förklarar Charlotta Hellström.

Har haft flera möten

Men specialistsjuksköterskorna har inte sagt upp sig på fläcken. De har under hela våren signalerat att någonting måste göras och så sent som i maj gick 14 specialistsjuksköterskor ut och sade att om ingenting gjordes skulle de säga upp sig. Under våren har flera möten också ordnats där avdelningschef, medicinskt ansvarig och verksamhetschef varit med. 

– Varje gång har de sagt att de förstår läget och att de ska ta tag i situationen. Men ingenting har hänt. Det enda är att de har kommit med ett lönebud på 7,5 procent, vad jag har hört. Arbetsmiljön har de inte förändrat på något sätt, säger Charlotta Hellström.

Hon tycker att ledningen nonchalerar allvaret i protesterna. För närvarande är ansvariga chefer på semester och kan inte uttala sig om situationen. Vårdfokus har sökt Ann-Christin Sundberg, vikarierande landstingsråd, för en kommentar men utan framgång.

Mer om ämnet

Senaste jobben

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida