Krav på arbete varannan helg slopas i Malmö

Avgörandet om personalen på Skånes universitetssjukhus  i Malmö ska arbeta varannan helg läggs på kliniknivå beslutade ledningen i eftermiddag. 

17 februari 2010

Det krav på tjänstgöring varannan helg för merparten av personalen som skulle gälla på Skånes universitetssjukhus kliniker i Malmö till i maj tas därmed bort.

Sjukhusledningen beslutade att varje enskild klinik i fortsättningen får fatta besluten om den egna verksamheten. Det blir varje klinikchefs sak att i samråd med sina medarbetare söka lösningar för att få en budget i balans.  

Ekonomin avgör

Det betyder att enskilda klinker kan behålla eller införa scheman där medarbetare arbetar varannan helg om det anses vara bästa sättet att klara budgeten. 

Samtliga chefer på stabs-, klinik-, och divisionsnivå deltog på mötet, sammanlagt mer än 70 chefer.

– Beslutet är väldigt glädjande. Men det innebär ändå att vi får gå kvar tolv veckor på detta schemat, med tjänstgöring varannan helg, eftersom vi inte hinner göra något nytt schema. Om de inte ändrar det efter det blir ledningen lynchad, säger barnmorskan Helena Mattsson på förlossningsavdelningen.

 

Vårdförbundet kritiskt

 

Vårdförbundet i Skåne tycker också att det är ett glädjande besked, men ordföranden Pia Arndorff är ändå inte nöjd.

 

– Jag är bekymrad över att man tillåts fortsätta med varannan helg om ”det är det bästa för att hålla ihop klinikens ekonomi”, som de säger. Arbetstiderna borde vara anpassade efter hur man tror sig kunna ge patienterna den bästa vården, säger hon.

Beslutet om tjänstgöring varannan helg togs i slutet av 2009 av den dåvarande sjukhusledningen i Malmö. Behovet att minska kostnaderna är i dag lika stora som då beslutet togs.

Mer om ämnet

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida