Arbetsgivaren omprövar beslut om varannan helg

Beslutet om tjänstgöring varannan helg på Skånes universitetssjukhus, Sus, i Malmö kan vara på väg att rivas upp — redan i kväll. Det Vårdförbundet varnade för vid införandet av de nya schemana håller på att besannas.

8 februari 2010

– I nästa vecka blir vi tvungna att stänga ett antal vårdplatser på ortopeden och medicinkliniken. En av orsakerna till att folk inte vill jobba där är att de måste arbeta varannan helg. Personalen lämnar klinikerna, säger sjukhuschefen Bent Christensen.

Problemet med helgtjänstgöring varannan helg togs upp till diskussion i ledningsgruppen förra måndagen. I dag ska frågan diskuteras igen. Bent Christensen tror att ett beslut kan tas redan någon gång under kvällen.

– Det är ingen lätt fråga. Vi har enorma krav på oss att klara budgeten.

Inte i Lund

Men samma krav finns på Sus i Lund. Och där har ledningen inte generellt infört helgtjänstgöring varannan helg.

– Där har det varit upp till medarbetarna och cheferna själva att hitta lösningar. Dessutom arbetar vi med lean-filosofin, som ju innebär att medarbetarna i hög utsträckning själva utvecklar verksamheten och planerar sin vardag.

– Det här är inget som ska dikteras uppifrån. Jag tror faktiskt att medarbetarna är bättre på att hitta lösningar än vad vi i ledningen är, säger Bent Christensen, som tidigare var chef för Universitetssjukhuset i Lund men sedan årsskiftet basar för såväl Malmö som Lund i och med att de de två sjukhusen slogs samman.

Diskussionen på intranätet

På sjukhusets intranät kan personalen, genom att läsa protokollet, ta del av den diskussion kring tjänstgöring varannan helg som ledningen förde den 1 februari .

– Det som står där är som ett utdrag av allt det som vi sade till dem redan före införandet av de nya schemana. Personalen får inte ihop sina livspussel vilket leder till stress och oro och därmed sämre patientsäkerhet. De mest kompetenta håller nu på att lämna sjukhuset, säger Mavis Owusu som är Vårdförbundets huvudskyddsombud på Sus i Malmö.

Hon vågar dock inte ta ut någonting i förskott.

– Fackförbunden har ännu inte fått någon information kring detta. Så det återstår att se vad de har tänkt sig.

Mer om ämnet

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida