Krisen på akuten i Linköping kvarstår trots nyrekryteringar

Krisen på akuten i Linköping kvarstår trots nyrekryteringar
Ordföranden för Vårdförbundet i Östergötland, Patrizia Bjerkegren, varnar för att botten kan vara nådd på akuten i Linköping. Arkivbild: Vårdförbundet

Vårdförbundet i Östergötland varnar för att botten är nådd när det gäller arbetsmiljön på akuten på Linköpings universitetssjukhus. Det räcker inte med nyanställningar — personalen måste orka arbeta kvar också.

18 oktober 2012

Den krisartade situationen på akuten på Linköpings universitetssjukhus fortsätter.

– Personalen går på knäna, säger Vårdförbundets ordförande i Östergötland, Patrizia Bjerkegren.

Östgöta Correspondenten skriver i dag att åtta vakanta heltidstjänster har tillsatts och att akuten kommer att vara fullbemannad i februari. Men det är för långt fram i tiden, enligt Patrizia Bjerkegren.

– Botten är nådd nu och det kan nog inte bli värre. Våra medlemmar orkar inte mer och cheferna i verksamheten är fortfarande bakbundna av politikerna som inte tillåter dem att lösa det akuta problemet genom att införa arbetstidsförkortningar, säger Patrizia Bjerkegren.

Flertalet sjuksköterskor utbytta

De lokala arbetstidsmodellerna togs bort hösten 2009 och våren därpå började sjuksköterskorna att lämna akuten i Linköping. I dag är 70 procent utbytta.

– Sjuksköterskorna med ledningsansvar har lång erfarenhet, men bland sjuksköterskorna ute på golvet är det ovanligt med mer än fem års yrkeserfarenhet. Jag förstår inte hur politikerna tänker. Det är stora kostnader förknippade med introduktion av nyanställda. De pengarna kunde användas för att skapa förutsättningar för medarbetarna att orka arbeta kvar.

Färre arbetshelger

Enligt Östgöta Correspondenten har de åtta nyanställda sjuksköterskorna lockats av erbjudandet att arbeta två av fem helger, i stället för varannan helg.

– Det är självklart bra, och det är bra att de blir fler eftersom det ger personalen lite andrum och framtidstro. Men det behövs åtgärder nu. Och det behövs hälsosamma arbetstider för att sjuksköterskorna ska stanna, säger Patrizia Bjerkegren.

Mer om ämnet

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida