Massflykt från barnakuten i Lund

Massflykt från barnakuten i Lund
Till jul kommer barnakuten på Skånes universitetssjukhus i Lund bara ha tre erfarna sjuksköterskor kvar. Resten har sagt upp sig. Arkivbild

I höst slutar fjorton sjuksköterskor på barnakuten i Lund. Det är tjänstgöringen varannan helg som knäcker de flesta.

Från mitten av december kommer barnakuten i Lund bara att ha drygt tre erfarna sjuksköterskor kvar.

– Resten är nytt folk, om vi får in några. Det sätter stor press på oss som är kvar och kommer det in ett svårt sjukt barn akut kan patientsäkerheten vara i fara, säger Sara Borulf, Vårdförbundets förtroendevalda på barnakuten.

Tufft schema

För en månad sedan berättade Vårdfokus att sju barnsjuksköterskor hade sagt upp sig från barnakuten på Skånes universitetssjukhus i Lund. Nu har sju till gjort det. Största delen av de nu 14 sjuksköterskor som har sagt upp sig är mycket erfarna.

I några fall har sjuksköterskorna slutat för att studera, men i de flesta fall beror det på det slitiga schemat. Redan tidigare arbetade personalen ofta kvällar men sedan i maj förra året arbetar de också varannan helg.

– Det skulle vara tillfälligt men gäller tills vidare och då orkar man inte. I nuläget är inte schemat täckt veckorna 42-46, det är katastrofalt. Våra chefer kan inte lösa detta, det måste Jan Eriksson, sjukhuschefen göra, säger Sara Borulf.

Tjänster ska tillsättas

Kortsiktigt försöker man få in personal från andra avdelningar, resursteam och bemanningsföretag. På sikt ska sju tillsvidaretjänster och tre vikariat tillsättas på barnakuten.

– Och så ska vi få till ett kvotschema så att det blir drägligare och vi orkar med. Vi är väldigt trötta just nu, säger Sara Borulf.

Mer om ämnet

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida