Sjuksköterskor flyr Skånes Universitetssjukhus i höst

Sjuksköterskor flyr Skånes Universitetssjukhus i höst
Flera avdelningar på SUS i Lund kommer under hösten att drabbas av att många sjuksköterskor säger upp sig. Arkivbild: Anders Olsson

Under hösten slutar ett stort antal sjuksköterskor vid Skånes Universitetssjukhus i Lund. På barninfektionsavdelningen säger så många som hälften upp sig, och även barnakuten och onkologen drabbas hårt.

6 av 12 på barninfektionsavdelningen, 7 av 17 på barnakuten och 9 av 21 på onkologen. Tappet av sjuksköterskor kommer under hösten att bli stort på Skånes Universitetssjukhus, SUS, i Lund.

Pressade scheman orsaken

Att tre, fyra stycken försvinner för studier eller föräldraledigheter varje höst är inte ovanligt. Men så här stora avhopp har man inte sett tidigare, säger Sara Borulf, Vårdförbundets förtroendevalda på barnakuten vid SUS.

Att så många väljer att sluta nu beror enligt henne på den tuffa schemaläggningen. Sedan i maj förra året arbetar personalen varannan helg.

– Det skulle vara tills vidare fram till hösten. Sedan sade man ett år. Nu kommer det att fortsätta ännu längre. Vi jobbade redan tidigare mycket kvällar, nu ska vi komma in varannan helg och dessutom täcka upp för alla tjänster som försvinner. Det är katastrof, säger Sara Borulf till Vårdfokus.

”Många erfarna kvar”

Arbetsgivaren är dock inte lika bekymrad. Katarina Johnson verksamhetschef på barn- och ungdomsmedicin i Region Skåne, är övertygad om att man kommer att hitta ny personal.

– Vi har många erfarna, kunniga sjuksköterskor kvar som jag är övertygad kommer kunna lära upp de nya, säger hon till SVT Sydnytt.

Men på grund av region Skånes anställningstopp måste dispenser beviljas för att man ska få ta in personal. Än så länge har två dispenser beviljats, och dessa sträcker sig endast över tre månader.

Infektionsavdelning blandas med andra patienter

För barninfektionsavdelningen innebär personaltappet att man tvingas fortsätta med den blandavdelning med ortopedi, neurologi, och reumatologi som man haft under sommaren. Detta var menat som en tillfällig lösning för att klara semestern, men ser nu alltså ut att förlängas.

– Vi tyckte att den lösningen var väldigt konstig redan från början. Ska man ha infektionspatienter tillsammans med rena? Att detta nu förlängs är riktigt illa, säger Leena Keränen, expeditionsledare för Vårdförbundets expedition i Lund.

Mer om ämnet

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida