Massinsjuknande

Näl-personal fortfarande sjukskriven

Näl-personal fortfarande sjukskriven
Frågan om vad som utlöste massinsjuknandet på NÄL saknar fortfarande svar.

Av de 17 ur personalen som plötsligt blev dåliga på operationsavdelningen vid Norra Älvsborgs sjukhus i tisdags är åtta sjukskrivna i dag. Vad som inträffade är fortfarande en gåta.

Det var sex personer som i går drabbades värst av andningssvårigheter och tvingades uppsöka akuten. Fem av dem är sjukskrivna. Men ytterligare tre fick problem senare och är sjukskrivna i dag, enligt Niklas Claesson, kommunikationschef för NU-sjukvården.

– Det är mycket oro bland personalen på avdelningen, en berättigad oro, och den delas av ledningen. Men det finns ingen uppgivenhet, man ser professionalismen i alla grupper och hur de fokuserar på att lösa situationen.

Inga patienter drabbades, endast personal.

Undersöker

Prover har tagits på dem som insjuknade, i uppföljande samtal har de fått beskriva exakt var de befann sig och vad som hände. Experter har varit inkallade för att utreda om det handlade om kemikalier.

Fastighetsägaren jobbar på sitt spår för att undersöka vad som utlöste massinsjuknandet.

Luftprovsmätningar för exempelvis gas och mögel, fuktmätningar, filmning och analys av ventilationskanaler, provtryckning av batterier, topsning av ytor, kontroller av kylskåp och filterbyten är något av det som gjorts.

Vill få snabb lösning

– Vi skjuter både högt och lågt men har inte funnit något. Vi har 10-15 man inne, det här måste lösas snabbt, säger Ulf Krüger på Västfastigheter.

Driftspersonalen som gått igenom utrymmena har inte känt av någonting konstigt, enligt Ulf Krüger.

– Det är mysko med ett så akut insjuknande som i tisdags. Hade det varit själva byggnaden skulle det ha gått långsammare. Något måste ha hänt under en väldigt kort tid. 

Stängda salar

Operationskapaciteten är halverad på Norra Älvsborgs länssjukhus i och med att cirka åtta salar stängts. Akuta operationer utförs liksom vissa planerade ingrepp som inte kan vänta längre.

Under gårdagen höjde sjukhuset sitt beredskapsläge ytterligare, från stabs- till förstärkningsläge. Rapporter om läget uppdateras kontinuerligt på NU-sjukvårdens webbplats.

Mer om ämnet

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida