Nattbemanningen förstärks efter överfallet i Halmstad
Efter överfallet på en hemsjuksköterska i Halmstad förstärks nu personalen nattetid. Samtidigt installeras gps-larm som går direkt till SOS Alarm. Vårdförbundet ser positivt på förändringen men vill helst ha dubbelbemanning på alla arbetspass.
Vårdfokus har tidigare berättat om sjuksköterskan inom hemsjukvården i Halmstad som utsattes för ett rånförsök och hotades till livet efter ett nattligt hembesök. Incidenten ledde till att arbetsgivaren i väntan på en permanent lösning ändrade så att personalen arbetade två och två på nattpassen. Vårdförbundet krävde att ensamarbete helt skulle försvinna, och får delvis rätt nu när Hemvårdsförvaltningen fattat sitt beslut.
Förstärkning nattetid
En av de två sjuksköterskor som normalt arbetar ensam under nattpassen får förstärkning. Det nya tvåmanna-teamet ska ta hand om de områden som polisen bedömer är mest riskfyllda. Den andra sjuksköterskan ska snabbt kunna få uppbackning av den så kallade nattpatrullen, främst bestående av undersköterskor, vid obehagskänsla eller risk för hot och våld.
I dagarna installeras dessutom ett gps-larm som är direktkopplat till SOS Alarm. Vid en incident kan polisen snabbt få information om var den nödställda befinner sig.
Anna-Karin Liljedahl, Vårdförbundets skyddsombud inom hemsjukvården, är ganska nöjd med beslutet. Hon berättar att arbetsgivaren ser allvarligt på det som hände och har agerat snabbt. Men det är inte bra att en sjuksköterska fortfarande jobbar ensam.
”Bort med ensamarbetet”
– Min intention är att få bort allt ensamarbete. I första hand gäller det kvälls- och nattpassen, men på sikt även under dagtid. Vi kommer att jobba nära cheferna i den här frågan och kontinuerligt stämma av hur personalen mår. Inom sex månader ska den nya arbetsmodellen utvärderas grundligt. Är de inte nöjda får vi kräva nya och bättre åtgärder.
Den sjuksköterska som hotades till livet och utsattes för rånförsöket har fått hjälp av företagshälsovården och har klarat av att fortsätta jobba nattetid.
– Men både arbetsgivare och kolleger har varit tydliga med att hon inte ska behöva jobba själv om det känns obehagligt. Samtidigt har det nog varit bra att hon orkat fortsätta, det har inneburit en möjlighet att bearbeta händelsen på platsen där det skedde, säger Anna-karin Liljedahl.