Kvinnosjukvård

Norska protester mot centraliserad förlossningsvård

Norska protester mot centraliserad förlossningsvård
Bunadsgerillan startades av konstnären Anja Cecilie Solvik( nr 3 från vänster) som en protest mot nedläggningen av förlossningsavdelningen vid Kristianssund sjukhus. Häromdagen samlades delar av gruppen utanför Stortinget i Oslo. Foto: Rannveig Øksne, Norsk Jordmoderförening.

Sedan en dryg månad protesterar Bunadsgerillan på Norges gator och torg mot att förlossningsvården ska centraliseras i landet. Nationaldagen den 17 maj är inget undantag.

För våra norska grannar förknippas dagens datum, 17 maj, med fest, folkdräkt och flaggtåg. Nationaldagen är helgdag och folk går man ur huse för att fira tillsammans med vänner och familj. Att bära folkdräkt, bunad, denna dag är vanligt och uppskattas av många.

Långa resvägar för födande

I år har många börjat ta på sig folkdräkten redan i april. Det är den så kallade Bunadsgerillan som ligger bakom ett upprop som fått stor spridning.

Det började som en lokal protest mot den planerade nedläggningen av Kristiansunds sjukhus förlossningsavdelning på västkusten och har nu växt till en nationell angelägenhet. Om förlossningen läggs ner får gravida allt längre till sjukhuset när det är dags att föda, vilket oroar många. En liknade nedläggning skedde i Sollefteå i Sverige för två år sedan vilket ledde till den ockupation av BB som pågår än i dag.

Under lite mer än en månad har Bundadsgerillan samlat över 80 000 medlemmar på Facebook och genomfört flera aktioner på olika håll i landet.

Kvinnor, och män, uppmanas att ta på sig sin folkdräkt, bunad, och ta en bild på sig själva som läggs ut i sociala medier. Här finns bilder från bunadsklädda damer på bland annat fotbollsmatcher, arbetsplatser och fjälltoppar.

Tillsammans med barnmorskor

Bunadsgerillan har också uppvaktat politiker och i veckan demonstrerade de tillsammans med norska Barnmorskeföreningen utanför Stortinget i Oslo. Det skedde i samband med att riksdagen skulle rösta om den planerade sammanslagningen av förlossningsavdelningarna i Kristiansunds sjukhus och i Molde på den norska västkusten.

Ordförande i norska Barnmorskeföreningen Kari Aarö säger att hon, och troligtvis alla andra norska barnmorskor, ställer sig bakom att kvinnor ska ha rätt till en trygg förlossningsvård. 

– Vi uppskattar gräsrotsintiativ som Bundasgerillan. De driver en fråga som vi jobbat med länge. Nedläggningen av Kristansund är bara en av flera planerade centraliseringar och det är något som vi delar med Sverige och Danmark, säger hon till Vårdfokus.

Barnmorskan Maren Johnsen vid Tromsö universitetssjukhus bekräftade nyligen i Vårdfokus hur effektivisering och centralisering av förlossningsvården oroar många barnmorskor i Norge.

Maren Johnsen,barnmorska på förlossning och BB vid Tromsö universitetssjukhus, Norge.

– Vi bor i ett långt land och det blir väldigt stora avstånd för gravida när de ska föda barn när kliniker läggs ner. Det är svårt för kvinnorna att checka in på ett patienthotell i närheten av sjukhuset flera veckor innan beräknat förlossningsdatum, speciellt om de har barn hemma sedan tidigare, sa hon.

Viktig signal

Att kvinnorna valt att protester iklädda nationaldräkten blir extra starkt, tycker  Maren Johnsen.

– Det blir väldigt starkt och har fått mycket uppmärksamhet eftersom nationaldräkten är så starkt förknippad med vår nationella identitet och vad vi står för i Norge.

Under 17 maj uppmuntrar Bundadsgerillan nationaldagsfirare att bära ett grönt band till folkdräkten för att visa sitt engagemang för landets förlossningsvård.

För Kari Aarö blir det ett mer traditionellt firande.

– Ja, idag får protesterna vila och jag hoppas att vi alla kan koppla av och fira vår självständighetsdag i våra folkdräkter som vanligt, säger hon.

Mer om Bunadsgerillan

En tvärpolitisk organisation som kämpar för att allas kvinnors rätt till en trygg förlossningsvård i närheten av där de bor.

Den 17 maj uppmuntras folkdräktsklädda norrmän att ta på sig ett grönt band för att visa sitt stöd för Bundasgerillan.

Mer om ämnet

Senaste jobben

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida