protest

Två års ockupation av BB i Sollefteå

Två års ockupation av BB i Sollefteå
På skänkta luftmadrasser och soffor spenderar ockupanterna nätterna i sjukhuset foaljé. Foto TT

Två år efter att aktionen för att få tillbaka förlossningen till Sollefteå sjukhus har ockupanterna inte gett upp hoppet. Nu uppger de att de är redo att stanna ytterligare fyra år om det behövs.

30 januari 2019

Den 30 januari 2017 stängde BB vid Sollefteå sjukhus till följd av ett politiskt beslut om besparingar. Det innebär att gravida hänvisas till Sundsvall eller Örnsköldsvik för att föda – en bilresa på drygt en och en halv timme.

Beslutet väckte mycket ilska hos befolkningen i området och samma kväll flyttade de första ockupanterna in i entrén på sjukhuset.

Fram till i dag har närmare 3 000 personer deltagit i ockupationen och några av dem har spenderat flera hundra nätter i sjukhusets foajé.

Kan bli ännu längre

Redan för två år sedan förutspådde en av ockupanterna att det skulle bli en långvarig aktion – ”vi är ett tjurigt folk så det blir nog länge” och i dag säger de att de är redo att sitta i fyra år till om det krävs.

– Jag har respekt för engagemanget men vi behöver naturligtvis ta upp en diskussion om det rimliga i att de sitter kvar där i ytterligare fyra år, säger regionrådet Glenn Nordlund i en intervju med SVT Västernorrland.

Han vill inte svara på om det kan bli aktuellt med en avhysning framöver.

– Det tar jag inte ställning till här och nu. Jag måste få tillfälle att inleda en dialog med ockupanterna först, säger han till SVT Västernorrland.

I samband med tvåårsdagen av ockupationen kommer en manifestation med inbjudna talare att hållas på sjukhuset.

Mer om ämnet

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida