Nu ska alla sticka säkert

Nu ska alla sticka säkert
Enligt det EU–direktiv som från och med 1 maj gäller i Sverige ska sticksäkra nålar användas i vården. Enda undantaget är om det inte finns säkra produkter att köpa in eller om gamla upphandlingsavtal först måste löpa ut.

I morgon, den 1 maj, träder nya regler i kraft som ska förbättra säkerheten för alla som arbetar inom vården. Målet är att antalet stick— och skärskador på sikt ska minska dramatiskt.

Det är ett EU–direktiv som nu införlivas i Arbetsmiljöverkets föreskrifter och som syftar till att minska stick– och skärskadorna. De nya reglerna innebär att:

  • Sticksäkra nålar ska användas. Enda undantaget är om det inte finns säkra produkter att köpa in eller om gamla upphandlingsavtal först måste löpa ut.
  • Personalen måste få information om hur de nya, säkra produkterna fungerar och det är arbetsgivarens ansvar att se till att det sker.
  • ”Gula burken”, behållaren med riskavfall, får en ny standard som förhindrar att den blir proppfull, en stor källa till stickskador.

Färsk statistik som Vårdförbundet, Vision och Kommunal har tagit fram visar att säkra produkter gör skillnad. De senaste åren har antalet skador minskat kraftigt i takt med att fler börjar använda dem.

Mer om ämnet

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida