Göteborg

Psykiatrisk avdelning stängd på grund av vägglöss

Psykiatrisk avdelning stängd på grund av vägglöss
Vägglöss sprider sig lätt men är egentligen inte farlig för människor. Däremot orsakar deras bett irriterande klåda. Vid kraftigare reaktioner kan klådan lindras med hydrokortison eller antihistaminpreparat. Arkivbild: Anticimex

Samtliga patienter vid en av de psykiatriska avdelningarna på Östra sjukhuset i Göteborg har evakuerats sedan det upptäckts att det finns vägglöss på avdelningen. Både patienter och personal ska ha fått bitmärken.

Enligt verksamhetschefen hittades vägglössen i två av rummen på avdelningen i förra veckan. Efter att avdelningen sanerats upptäcktes dock att vägglössen fanns kvar och att bland annat ett läkemedelsrum på psykakuten drabbats av ohyran. I lördags beslutade därför den jourhavande verksamhetschefen för psykiatri affektiva att stänga den drabbade avdelningen och läkemedelsrummet på psykakuten.

Fått hem vägglöss

Enligt anställda som tidningen GP talat med ska personalen ha informerat cheferna om vägglössen för flera veckor sedan, utan att något hände. Det är dock ingenting som Pia Rydell, verksamhetschef för beroendeenheten säger sig känna till.

Enligt GP har såväl patienter som personal drabbats av bitmärken. Personal ska också har dragit med sig vägglössen hem vilket resulterat i att deras barn också blivit bitna.

”Det regnade löss om dem”

Även stiftelsen Fontänhuset i Göteborg har stängt sin verksamhet sedan två besökare som nyligen vårdats på den drabbade avdelningen visat sig bära på vägglöss.

– Det bara regnade löss om dem. Vi har 900 medlemmar och med tanke på vilken spridningsrisk det innebär stängde vi direkt och kallade dit Anticimex. Vi tog också ut våra medlemmar och sanerade dem och gav dem nya kläder, säger Helena Carlström, chef för stiftelsen, till GP.

Under dagen väntas besked ges om hur länge den psykiatriska avdelningen tvingas hållas stängt.

Fakta

  • Vägglusen, Cimex, är egentligen ingen lus utan en typ av skinnbagge.
  • Efter att ha varit i stort sett utrotad i Nord- och Västeuropa har den på senare år åter blivit vanligare. Detta tros bero på ett ökat resande till områden där den är vanlig, eftersom vägglusen kan följa med hem från resan som fripassagerare i bagaget.
  • Vägglöss lever bland annat bakom lösa tapeter, tavlor och möbler samt i springor och skrevor i väggar, golv eller sängar.
  • Alla vägglöss lever uteslutande av blod. De är aktiva huvudsakligen nattetid och kan suga blod varje natt. De kan även tåla långvarig svält.
  • Vägglöss sprider inte någon infektionssjukdom.

Källa: Folkhälsomyndigheten

Mer om ämnet

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida