Rytande sjuksköterskor har fått nog

Rytande sjuksköterskor har fått nog
– Till en början undrade jag ofta om det var så här bara för att jag var ny, säger Sofie Michanek. Foto: Johan Larsson

Redan efter mindre än ett år i vården började sjuksköterskan Sofie Michanek fundera på att sluta. Med hjälp av Facebook-initiativet Sjuksköterskor ryter ifrån, Nu får det vara nog! som sedan starten i förra veckan samlat 2 400 medlemmar, hoppas hon hitta ny energi.

– Det krävs något ordentligt – något stort – om det ska bli någon förändring. Lyssnar man på politikerna så skyller de bara på varandra, ingen vill ta ansvar och komma med konkreta förbättringar.

Det är sjuksköterskan Sofie Michaneks förklaring till uppkomsten av Facebookgruppen Sjuksköterskor ryter ifrån, Nu får det vara nog! som hon drog igång för exakt en vecka sedan.

”Likadant överallt”

Den tuffa arbetsmiljön på hennes arbetsplats vid ett sjukhus i Stockholm har flera gånger fått henne att fundera på att sluta som sjuksköterska, detta trots att det bara var cirka ett år sedan hon tog sin examen.

– Till en början undrade jag ofta om det var så här bara för att jag var ny. Men nu när jag har arbetat lite längre och framför allt sedan jag startade gruppen har jag förstått att det ser ut så här i stort sett överallt. Jag är inte ensam om den här upplevelsen, säger Sofie Michanek.

Chefer får byta blöjor

Trots att Sofie Michanek anser att hennes arbetsplats är relativt bra i jämförelse med avdelningar hon sett på olika praktikplatser under utbildningen, vittnar hon om hur personalbrist och konstant schemakrångel skapar en känsla av att aldrig vara ledig och att aldrig räcka till för patienterna.

– Jag hör om verksamhetschefer, som i grunden är sjuksköterskor, som får rycka in och ta hand om patienter på grund av att det saknas personal. Som chef har man sina arbetsuppgifter och måste man lägga dem åt sidan för att gå in och byta blöjor blir det jättekonstigt. Verksamheten fungerar endast på grund av fixande och trixande med schema och vi får ofta stanna kvar och ta helpass. Det är inte en hållbar situation, säger hon.

Barnmorskorna inspirerade

Sedan starten har gruppen fått nära 2 400 medlemmar. Inspirationen kommer från Stockholmsbarnmorskornas uppror, men också från Inte under 24-rörelsen som hon själv var en del av under studenttiden.

– Jag hoppas verkligen att det här kan växa, det ger mig hopp. Vi har inte ritat upp några krav än. Men arbetsmiljö och lön är det viktigaste, två saker som går hand i hand. Det är ingen hemlighet att det är ett tungt arbete, men får man dessutom ingen skälig lön kommer det inte vara någon som vill jobba i vården till slut, säger Sofie Michanek.

Sjuksköterskor ryter ifrån, Nu får det vara nog! samarbetar också med den webbaserade namninsamlingen, Rättvis lön och arbetsmiljö till livsviktiga Sjuksköterskor! som hittills har fått ihop över 1 400 underskrifter.

Mer om ämnet

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida