Sahlgrenska granskas av både Ivo och Arbetsmiljöverket

Sahlgrenska granskas av både Ivo och Arbetsmiljöverket
Monika Djurner var med på mötet med Arbetsmiljöverket och Ivo i dag.

Vårdförbundets huvudskyddsombud Monika Djurner är nöjd efter dagens inspektion.

11 september 2015

Dubbelpass, övertid och extrapass. Sommaren har varit tuff på Sahlgrenska universitetssjukhuset, framför allt på medicinavdelningen 132, som Vårdfokus skrivit om tidigare.

I augusti gjorde Vårdförbundet en anmälan till Arbetsmiljöverket som i dag gjorde en inspektion på plats. Med var också en handläggare från Ivo, Inspektionen för vård och omsorg.

– Ivo hade uppmärksammat problemen via det som skrivits i medierna och beslutat sig för att göra en egen inspektion samtidigt som Arbetsmiljöverket. Det är vi glada för, det är viktigt för oss och ett tydligt bevis för att vi kan göra skillnad genom den fackliga kampen, säger Monika Djurner, huvudskyddsombud för Vårdförbundet.

Hon berättar att det ställdes många tuffa frågor både om personalens situation och om patientsäkerheten under mötet.

– Vi berättade att det skrivits 17 avvikelserapporter under 19 dagar i augusti och poängterade flera gånger att arbetsgivaren tvingat oss att arbeta övertid och dubbelpass trots att vi föreslagit andra lösningar, säger Monika Djurner.

Nu är ju sommarperioden slut och bemanningen är bättre igen, vad kan Ivo och Arbetsmiljöverket göra åt det här i efterhand?

– Visst, händelsen har inträffat och arbetsgivaren tycker säkert att det här är något som vi kan lägga bakom oss nu. Men vi tycker det är viktigt att visa på att de gjorde fel, att de blundade för problemen och inte tog sitt ansvar. Man får aldrig normalisera en dålig arbetsmiljö.

Både Ivo och Arbetsmiljöverket väntas komma med sina rapporter och eventuella krav på åtgärder inom några veckor.

Mer om ämnet

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida