Sjuksköterskorna i Arvidsjaur känner sig kränkta av polisanmälan

Sjuksköterskorna i Arvidsjaur känner sig kränkta av polisanmälan
Personalen har aldrig använt pengarna för egen vinnings skull och beslutet togs från början av en verksamhetschef. Foto: Nll

Upprördheten över landstingets beslut att polisanmäla de anställda på vårdcentralen i Arvidsjaur för bedrägeri kan leda till massuppsägningar. En redan svår arbetssituation har förvärrats.  Nu gör Vårdförbundet en anmälan till Arbetsmiljöverket.

– Vi som arbetar här har följt de riktlinjer som drogs upp av en tidigare verksamhetschef och som även senare chefer har godkänt. Ändå är det personalen som nu anklagas av landstinget, säger Marit Nilsson, sjuksköterska och förtroendevald för Vårdförbundet.

Som Vårdfokus tidigare berättat gjorde Norrbottens landsting i slutet av mars en polisanmälan om misstänkt bedrägeri på vårdcentralen i Arvidsjaur. Personal arbetade kvällstid med att utfärda körkortsintyg. Patientavgifterna bokfördes inte utan lades direkt i en kassa som senare användes för personalvård, fika och personalfester.

Efter polisanmälan har en mängd nya uppgifter kommit om hur det egentligen gick till.

Verksamhetschefen tog beslutet

En tidigare verksamhetschef för vårdcentralen har för NSD berättat att det var hon som tog beslut om att utfärdande av körkortsintyg skulle ske på kvällstid som en service till ortsbefolkningen så att de skulle slippa åka till Piteå. Primärvårdsledningen hade nämligen bestämt att de som ville ha intyg skulle hänvisas till privatläkare för att de inte skulle belasta vårdcentralen i Arvidsjaur.

Patienterna togs emot utanför arbetstid och de som ville fick lägga pengar till personalvårdskassan. Ingen i personalen hade någon personlig vinning av systemet. De här reglerna har sedan levt kvar.

Knäar under arbetsbördan

Marit Nilsson berättar att stämningen är tung. Ingen går med glädje till jobbet längre och många letar efter möjligheter att göra något annat. Det här kom nämligen som en ytterligare börda på en redan hopplös arbetssituation.

Det senaste halvåret har sju  sjuksköterskor slutat och tre distriktssköterskor har gått över till kommunen. De har inte kunnat ersättas fullt ut och de som är kvar knäar av arbetsmängden.

– Det här är en arbetsplats som är nära kollaps, säger Katarina Johansson, ordförande för Vårdförbundet i Norrbotten.

Vårdförbundet är mycket kritiskt till arbetsförhållandena och i går lämnades en anmälan till Arbetsmiljöverket in.

Fler uppsägningar att vänta

I anmälan beskrivs en mycket dålig arbetsmiljö med underbemanning, stress, korttidsfrånvaro, uteblivna raster, chefsbyten samt ständiga omorganisationer och besparingar. För i år finns ett sparkrav på sju miljoner kronor.

De anställda vädjar till Arbetsmiljöverket om att snarast gör en inspektion: ”Läget här är mycket kritiskt. Fler uppsägningar är att vänta om inte något drastiskt görs för att förbättra arbetsmiljön och vardagen för dem som fortfarande orkar stiga upp och gå till jobbet på Arvidsjaurs vårdcentral”, skriver de.

Mer om ämnet

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida