Arbetsmiljö

Gränsen nådd i Sörmland – parterna förhandlar

I fredags möttes Vårdförbundet och landstinget i Sörmland i förhandlingar om förbättringar av arbetsmiljön. Resultatet presenteras i dag, måndag.

Det var den andra förhandlingen mellan parterna på kort tid.

– Diskussionerna har handlat om den mycket ansträngda arbetsmiljön på de tre sjukhusens akutenheter och somatiska vårdavdelningar, säger Marie Stenbäck, vice ordförande i Vårdförbundets lokalavdelning.

Vad förhandlingarna ledde till kan hon inte prata om förrän parterna går ut gemensamt under måndagen, säger hon.

Arbetsmiljöanmälan

Situationen har länge varit påfrestande i den sörmländska landstingsvården, och för några veckor sedan överlämnade Vårdförbundets huvudskyddsombud, Monika Nyman, tillsammans med skyddsombuden på sjukhusen en 6:6a-anmälan till arbetsgivaren. Svar på den ska lämnas senast 21 april.

– Jag tror att man har försökt i det längsta att reda ut det. Arbetsgivarna har fått många påtryckningar men ingenting har hänt, så nu satte vi ned foten. Gränsen är nådd, säger Monika Nyman.

Landstinget bjöd in

Det är arbetsgivaren som bjudit in till de senaste två förhandlingarna och det är inte bara utifrån arbetsmiljöanmälan, enligt Marie Stenbäck

Vårdfokus har i en rad artiklar beskrivit det allvarliga läget i Sörmland, senast om kirurgernas brev till ledningen om sjuksköterskornas pressade situation på avdelning 81.

Diskuterade ni avdelning 81 specifikt med arbetsgivaren?

– Nej, men det har vi gjort tidigare. Vi vet att den har stora problem, nästa vecka har vi en arbetsplatsträff med de anställda där, säger Marie Stenbäck.

Mer om ämnet

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida