ohyra

Svårt bli av med vägglössen på Sahlgrenska

Svårt bli av med vägglössen på Sahlgrenska
Vägglöss sprider sig lätt men är egentligen inte farlig för människor. Däremot orsakar deras bett irriterande klåda. Bild: Anticimex

Fler utrymmen där det finns vägglöss har hittats sedan en genomsökning gjorts med hjälp av specialtränade hundar. De hittade vägglöss på samtliga avdelningar.

I onsdags inleddes en genomsökning med hundar för att kontrollera om det fortfarande finns vägglöss i psykiatrihuset på Östra sjukhuset. Det fanns det. Både i utrymmen som redan sanerats och på nya platser.

Flytta patienter

Nu fortsätter saneringen i psykiatrihuset vid Östra sjukhuset, som tillhör Sahlgrenska universitetssjukhuset.

– Vi kommer tillsammans med Västfastigheter att lägga upp en plan för hur vi på bästa sätt kan genomföra den fortsatta saneringen. På de avdelningar som sökts igenom av hundar vet vi vilka utrymmen som är fria från vägglöss och som vi också kan flytta patienter till vid behov, säger Pia Rydell, verksamhetschef inom psykiatrin på Sahlgrenska universitetssjukhuset, i ett pressmeddelande.

Svårt att få bort vägglössen

Det var i början av september som en av avdelningarna fick stängas sedan både patienter och personal fått bitmärken av vägglössen. Sedan dess har ohyran hittats på flera avdelningar och utrymmen i huset. Och trots saneringen så finns de alltså kvar.

– I och med att vägglöss tar sig in i skrymslen och vrår händer det att några fortfarande är kvar efter sanering och därför måste man genomföra ytterligare sanering, säger Johan Hägg, driftchef på Västfastigheter.

På alla avdelningar

Efter att genomsökningen avslutades på torsdagskvällen kunde man konstatera att vägglöss finns på samtliga avdelningar.

På varje avdelning finns det några rum där hundarna har markerat spår av löss. I de allra flesta fall gäller det enskilda föremål som till exempel en säng eller en möbel som markerats. 

Fakta

  • Vägglusen, Cimex, är egentligen ingen lus utan en typ av skinnbagge.
  • Efter att ha varit i stort sett utrotad i Nord- och Västeuropa har den på senare år åter blivit vanligare. Detta tros bero på ett ökat resande till områden där den är vanlig, eftersom vägglusen kan följa med hem från resan som fripassagerare i bagaget.
  • Vägglöss lever bland annat bakom lösa tapeter, tavlor och möbler samt i springor och skrevor i väggar, golv eller sängar.
  • Alla vägglöss lever uteslutande av blod. De är aktiva huvudsakligen nattetid och kan suga blod varje natt. De kan även tåla långvarig svält.
  • Vägglöss sprider inte någon infektionssjukdom.

Källa: Folkhälsomyndigheten

Mer om ämnet

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida