Tre veckors gratisarbete i Helsingborg när Region Skåne sparar

Tre veckors gratisarbete i Helsingborg när Region Skåne sparar
Foto: André de Loisted

Ilskan var stor och frågorna många när 130 av Vårdförbundets medlemmar i Skåne ställde två av regionens styrande toppolitiker mot väggen.

13 oktober 2009

Vårdförbundets medlemmar kom i går kväll till Dunkers kulturhus i Helsingborg för att få svar på sina arbetsmiljöfrågor av två av regionens styrande toppolitiker: regionstyrelsens ordförande Jerker Swanstein (M) och personalberedningens ordförande Katarina Erlingsson (C).

Vårdförbundet arrangerade mötet som en reaktion på den senaste tidens besparingsåtgärder i regionen. Bland annat införandet av helgtjänstgöring varannan helg på Helsingborgs lasarett och Universitetssjukhuset i Malmö.

Vill ha förutsättningslösa diskussioner

I Helsingborgs har arbetsgivaren dessutom sagt upp ett uppskattat lokalt arbetstidsavtal. Från och med nästa år får sjuksköterskorna och undersköterskorna arbeta lika många timmar som alla andra i regionen, men hittills har arbetsgivaren inte gått med på att då också ge dem samma ersättning som på de andra sjukhusen. Eller som flera i publiken uttryckte det: ”På ett år ska vi arbeta 22 dagar gratis!” En annan beskrev det som en lönesänkning på 12,5 procent.

Jerker Swanstein svarade att just den frågan ska lösas i förhandlingar mellan arbetsgivaren och Vårdförbundet. Men Vårdförbundets ordförande i Skåne, Pia Arndorff, förklarade att eftersom arbetsgivaren hela tiden hävdar att inget annat gäller än de normer som regionen redan har fastställt så är det meningslöst att förhandla.

– Det enda de vill är att vi ska sätta våra namn på papperet. Samma dag som vi erbjuds förutsättningslösa diskussioner kommer vi att sitta vid förhandlingsbordet igen.

”Ni skyller på varandra”

Frågorna från publiken var många. ”Varför ser ni inte till att det finns tillräckligt med resurser så att vi ska kunna utföra våra jobb?” ”Varför inte skapa lika bra förutsättningar för alla, istället för lika dåliga?” Hur många patienter ska råka illa ut innan ni förstår att ni måste göra någonting?” ”Vi ska hela tiden ta emot flera patienter men samtidigt blir vi allt färre sjuksköterskor, hur har ni tänkt egentligen?”

Jerker Swanstein och Katarina Erlingsson svarade så gott de kunde men hänvisade ofta till att de som regionpolitiker tar de övergripande besluten medan de enskilda sjukhusens och förvaltningarnas chefer egentligen är bättre skickade att svara på publikens frågor.  En i publiken uttryckte det hela lite mer rakt på sak:” ”Ni skyller på cheferna, men cheferna skyller på er. Varför kan ingen ta ansvar?”

Snällare frågor till oppositionen

Jerker Swanstein gjorde redan från början klart att ekonomin är överordnad det mesta. ”Det innebär naturligtvis inte att vi struntar i personalen. Men ingen går oskadad genom den situation som vi just nu befinner oss i.”

Efter frågestunden med den borgerliga majoritetens representanter fick publiken möta oppositionen, i form av socialdemokraterna Ingrid Lennerwald och Uno Aldegren. Som väntat blev frågorna något snällare. Men om svaren blev så mycket tydligare är tveksamt. Däremot konstaterade oppositionen att om de vinner nästa val i regionen så höjs skatten med minst 45 öre.

Mer om ämnet

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida