Förhandlingarna om Helsingborgsavtalet återupptagna

Förhandlingarna mellan Vårdförbundet och arbetsgivaren om det upprivna arbetstidsavtalet har kommit igång igen.

26 oktober 2009

– Det fanns en öppenhet i diskussionen som inte har funnits tidigare. Men vad som sades vill vi inte gå ut med förrän efter nästa förhandling, den 2 november, säger Pia Arndorff, ordförande för Vårdförbundet Skåne.

I våras sade Region Skåne ensidigt upp det lokala avtal som reglerar arbetsvillkoren för merparten av de anställda på sjukhuset i Helsingborg.

Avtalet kom till i samband med bolagiseringen av sjukhuset 2001 och förlängdes 2003 då bolaget upphörde och verksamheten övergick i regionens regi igen.

Gick ned i lön

Avtalet omfattar främst undersköterskor och sjuksköterskor och har inneburit att medarbetarna har haft färre antal arbetstimmar än vad som står angivet i det centrala kollektivavtalet. I gengäld har de gått ner i lön.

Från och med nästa år får sjuksköterskorna och undersköterskorna arbeta lika många timmar som alla andra i regionen, men hittills har arbetsgivaren inte gått med på att då också ge dem samma ersättning som på de andra sjukhusen.

Förhandlingarna mellan Vårdförbundet och arbetsgivaren bröt samman i maj i år eftersom Vårdförbundet upplevde att arbetsgivaren inte var villig att lyssna på medlemmarnas krav på kompensation.

Toppolitiker mot väggen

Den 13:e oktober togs frågan upp i samband med ett medlemsmöte i Helsingborg dit toppolitikerna från Region Skåne var inbjudna. Med på mötet var bland andra Jerker Swanstein som är ordförande i regionstyrelsen. Han hänvisade till förhandlingarna när flera av medlemmarna upprört berättade att de nu skulle tvingas arbeta gratis 22 dagar om året.

Som av en händelse ringde arbetsgivaren dagen efter mötet upp Vårdförbundet Skånes ordförande och bjöd in till nya förhandlingar.

Första mötet skedde i fredags. På måndag den 2:e november ska parterna träffas igen.

Mer om ämnet

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida