Trots alla miljonviten står sängarna fortfarande för tätt i Helsingborg

Trots alla miljonviten står sängarna fortfarande för tätt i Helsingborg
Den här felplacerade sängen fick Arbetsmiljöverket att första gången ta till storsläggan och begära en miljon kronor i vite av Helsingborgs lasarett. Fotot togs 2012 av Arbetsmiljöverket

För fjärde gången begär nu Arbetsmiljöverket att förvaltningsrätten ska döma Helsingborgs lasarett att betala en miljon kronor för felpacerade sängar. Under flera års tid har inspektionerna visat att de står för tätt. Trots alla viten överträds förbudet gång på gång.

16 april 2013

– Vi har i många års tid haft problem med att flera av sjukhusen i region Skåne har överträtt bestämmelserna om hur tätt patientsängar får stå. Nu omfattar de löpande besluten om vitesansökan sjukhusen i Helsingborg och i Malmö, säger Anna Sundén, jurist på Arbetsmiljöverket.

Ovanligt högt vitesbelopp

Generellt, säger hon, brukar sådana här överträdelser bero på vårdplatsbrist eller på underbemanning. Om det är så på just de här två sjukhusen vet hon däremot inte.

Vitesbeloppet på en miljon kronor beskriver Anna Sundén som ovanligt högt.

– Vi anser att den höga summan är motiverad eftersom de båda sjukhusen har överträtt förbuden under flera års tid.

Första gången som miljonvite utkrävdes av Helsingborgs lasarett jämkades beloppet. Den andra gången begärde lasarettet återigen att beloppet skulle sänkas till 300 000 kronor. Arbetsmiljöverket överklagade till Kammarrätten som i december 2012 beslutade att vitet på en miljon kronor skulle stå kvar

Med den senaste begäran från Arbetsmiljöverket ligger nu två ansökningar om att Helsingborgs lasarett ska betala vite på en miljon kronor hos förvaltningsrätten.

Mer om ämnet

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida