Helsingborg krävs på ännu ett miljonvite

Helsingborg krävs på ännu ett miljonvite
Arbetsmiljöverkets strategi att höja vitesbeloppen kraftigt har minskat överbeläggningarna på många håll, men i Helsingborg har man inte lyckats lösa problemet än. Arkivbild: Colourbox

För tredje gången kräver nu Arbetsmiljöverket Helsingborgs lasarett på en miljon kronor i vite för felplacerade sängar. Vid en inspektion upptäcktes att flera patientsängar placerats med långsidan mot väggen i korridorer.

I september 2011 höjde Arbetsmiljöverket vitesbeloppet kraftigt eftersom de tidigare låga vitesbeloppen inte ledde till någon förändring.

Varje gång som Helsingborgs lasarett bryter mot förbudet att placera sängar så att det inte går att arbeta fritt runt omkring dem riskerar de nu att få betala ett vite på en miljon kronor. Trots det så fortsätter Helsingborgs lasarett att bryta mot förbudet.

För tredje gången begär nu Arbetsmiljöverket att Förvaltningsrätten ska utdöma vitet på en miljon kronor. Den här gången gäller det en inspektion som Arbetsmiljöverket gjorde i somras då man upptäckte att flera patientsängar hade placerats med långsidan mot väggen i korridorer.

Den första gången som miljonvite utkrävdes gick Arbetsmiljöverket med på att jämka beloppet. Den andra gången begärde Helsingborgs lasarett återigen att beloppet skulle sänkas till 300 000 kronor. Då överklagade Arbetsmiljöverket till Kammarrätten som i december 2012 beslutade att vitet på en miljon kronor skulle stå kvar.

Mer om ämnet

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida