Krisen på dialysen

Uppsägningar på dialysen tog skruv

Uppsägningar på dialysen tog skruv
I sommar kortas arbetstiden och till hösten blir det en ny modell för arbetstidsförkortning. Arkivbild: Mostphotos

Lönelyft, kortad arbetstid, färre patienter och stöd utifrån — nu har ledningen på dialysmottagningen vid Karolinska i Huddinge börjat kämpa för att behålla sin personal.

När Vårdfokus skrev om den hårt prövade arbetsplatsen för en dryg månad sedan, var botten ännu inte nådd. Då hade halva personalstyrkan sagt upp sig eller var sjukskriven, de som var kvar hasade på knäna, patienterna var oroliga och den tillförordnade verksamhetschefen Peter Bárány befarade att patienterna kunde bli lidande i sommar.

När inget förändrades och ytterligare personal sa upp sig fick sektionsledarna och biträdande chefssjuksköterskan nog – de sa upp sig alla tre. Först då tog det skruv.

Jobbat över

En av dem är skyddsombudet Kristina Tellmar, som har ett föräldravikariat som sektionsledare.

– Eftersom det saknades personal fick vi jobba på golvet på dagarna och försöka göra alla administrativa uppgifter när dagen var slut. Jag har jobbat så enormt mycket övertid och kände att jag inte orkade längre, jag tycker ju om dialysen men var tvungen att välja min familj.

.

Situationen har gjort att patienterna riskerat att bli lidande, anser hon och flera med henne.

– När belastningen blir så hög glömmer man att göra vissa saker och det är ett hot mot patientsäkerheten.

Ny energi

För att åstadkomma en första förändring tillsattes för ett par veckor sedan en ny tillförordnad chefssjuksköterska. Hon har kunnat blåsa in lite ny energi i mottagningen och ett flertal förändringar har genomförts eller ska genomföras, bekräftar verksamhetschefen Peter Bárány.

I ett gemensamt undertecknat brev till ledningen krävde personalen 5 000 kronor i löneförhöjning. Ledningens bud landade på 2 000 kronor till sjuksköterskorna, enligt personalens uppgifter till Vårdfokus, en summa som Peter Bárány föredrar att inte kommentera den är en fråga mellan arbetsgivare och anställda, anser han.

Men undersköterskorna får inte ta del av lönelyftet. Deras löner ses över i samband med årets lönerevision, enligt Peter Bárány.

Kortare arbetstid

Arbete pågår med att utforma ett tillfälligt sommarschema med kortad veckoarbetstid samt en modell för arbetstidsförkortning till hösten.

Ett antal andra åtgärder görs också, se faktaruta.

Personalen anser att patientsäkerheten har varit hotad, håller du med?

– Jag vet att de säger det men jag säger nej. Vi ger patienterna adekvat behandling och nu gör vi allt för att minska pressen och förbättra situationen.

Tidigare var du orolig för sommaren, är du det nu?

– Nej, genomför vi de här åtgärderna är jag inte orolig, säger Peter Bárány.

Redogörelsen som Arbetsmiljöverket begärt efter sitt arbetsplatsbesök, har blivit försenad och skickas först i dag, enligt Peter Bárány. 

I en debattartikel i Dagens Medicin framför Vårdförbundets ordförande Sineva Ribeiro tillsammans med Njurförbundets ordförande Håkan Hedman, sin oro för att de dåliga villkoren för sjuksköterskorna äventyrar den livsviktiga dialysvården på flera håll i landet.

Förändringarna

  • Arbetstiden i sommar blir uppskattningsvis 32-35 timmar/vecka för sjuksköterskorna, men det är inte klart än.
  • Dialyssjuksköterskor från andra avdelningar förstärker mottagningen under dagpassen.
  • Patientantalet på mottagningen minskas med cirka en tredjedel till ungefär ett 60-tal, bland annat genom att mer dialysbehandling upphandlas utifrån och genom ett betonat krav på läkarna att starta patienter i peritonealdialys i stället för bloddialys.
  • Ledarna får avlastning bland annat genom administrativt stöd och anställning av bemanningsassistent.
  • Rekrytering och eventuell inhyrning av fler medarbetare.

Mer om ämnet

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida