Vårdavdelning får inte stänga

Arbetsmiljöverket förbjuder att en vårdavdelning på Sahlgrenska universitetssjukhuset stängs.  Arbetsbelastningen på övriga sjukhuset blir för hög anser verket som hotar med vite.

Vårdförbundets huvudskyddsombud på Sahlgrenska ser beslutet som en seger.
– Det skulle bli katastrof om avdelningen stängdes. Vi tangerar redan den medicinska säkerheten och klarar knappt att bedriva basal omvårdnad. Det handlar nästan om krigssjukvård, säger Monica Hammarstrand, Vårdförbundets huvudskyddsombud på Sahlgrenska universitetssjukhuset, område 2.

Tillsammans med huvudskyddsombuden för Kommunal, SKTF och SACO står hon bakom den formella begäran som ligger till grund för Arbetsmiljöverkets beslut.

Överbeläggningar

Det handlar om en tillfällig vårdavdelning med 20 vårdplatser som öppnades i början av februari 2009 till följd av de många överbeläggningarna på sjukhuset. Arbetsgivaren planerade att stänga avdelningen utan att ersätta vårdplatserna och trots att överbeläggningarna fortfarande är ett problem.

Uppgivenhet

Med stöd av arbetsmiljölagen kräver Arbetsmiljöverket nu att det görs en ordentlig bedömning av konsekvenserna för personalens arbetsbelastning och arbetstider innan ett eventuellt beslut om neddragningar av vårdplatser kan fattas. Om förbudet mot att stänga avdelningen inte efterlevs hotar ett vite på en halv miljon kronor.

– Vi har trots den här avdelningen 20-30 överbeläggningar per dygn och det finns en stor uppgivenhet. När man möter uppgiven personal vet man att det är fara på taket, säger Monica Hammarstrand.

Vårdfacket har utan resultat sökt en representant för arbetsgivaren på Sahlgrenska universitetssjukhuset område 2.

Mer om ämnet

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida