Videosamtal med barnmorska ökar tryggheten för födande

Förlossningen i Trollhättan har testat att erbjuda gravida videosamtal under latensfasen. Syftet är att öka tryggheten för de som annars kanske måste vända i dörren. Initiativtagare är barnmorskan Viola Nyman som presenterar två studier om projektet på Nordiska barnmorskekonferens som startar på måndagen i Köpenhamn.
När Viola Nyman skrev sin avhandling 2015 om föräldrars upplevelser av förlossningen var osäkerheten om när det är dags ska åka in till sjukhuset ett återkommande tema. Det var något hon kände väl igen från sin långa erfarenhet som barnmorska på förlossningen inom NU-sjukvården.
Många får åka hem i latensfasen
– Kvinnor kan uppleva regelbundna sammandragning och tro att förlossningen startat. Men när de kommer till sjukhuset får de åka hem igen. Det är så strikta riktlinjer för när förlossningen räknas ha kommit i gång och det finns ingen plats för dem som är i latensfas, berättar Viola Nyman.
Latensfasen, som förbereder kroppen inför den aktiva delen av förlossningen, kan pågå i flera timmar upp till ett par dygn. Att bli hemskickad, ibland kanske flera gånger, är ofta jobbigt särskilt om resvägen är lång, berättar Viola Nyman.
– Kvinnorna kan känna sig oroliga, trötta och ha ont. Hemma har de inte tillgång till smärtlindring och saknar stöd från en barnmorska som vet vad det handlar om, säger Viola Nyman.
Kunde arbeta hemifrån
För ett par år sedan sökte hon regionala medel för att få testa om videosamtal med en barnmorska skulle öka tryggheten. När hon fick godkänt att genomföra en pilotstudie rekryterade hon ett antal pensionerade och föräldralediga barnmorskor som bemannade tjänsten hemifrån.
– De var en fantastisk resurs eftersom de kan vården och uppskattade att kunna arbeta hemifrån.
Studien pågick under fyra månader och totalt 25 kvinnor fick möjlighet att ha digitala samtal med en barnmorska. Resultatet, som publicerats i två vetenskapliga artiklar, visar fördelar både för kvinnorna och barnmorskorna.
– Kvinnorna upplevde det nästan som att träffas i verkligheten. Hur förberedd man än är inför förlossningen, så är det först när man står där som man vill veta. Man kan ha glömt allt man läst, eller förloppet är inte som förväntat.
Barnmorskan kunde vara med och andas, ge ögonkontakt och inkludera partnern.
– Även om alla barnmorskor som var med i studien var rutinerade och trygga fick de användning av ett extra sinne i sina bedömningar. De kunde till exempel se färgen på fostervattnet och avgöra om det var dags att åka in. Bedömningen blev mer komplett.
Mer flexibelt
Barnmorskorna uppskattade flexibiliteten verktyget gav dem, eftersom de kunde logga in i det digitala väntrummet och arbeta hemifrån.
– Det behövs ju fler barnmorskor och om vi kan använda de som är pensionärer eller föräldralediga som avlastar vården så är det jättebra.
Även om digitala videosamtal blivit vanligare inom vården så har det inte testats tidigare i förlossningsverksamhet.
– Vi är först ut och det känns jättespännande. Jag tror att det här kan användas inom annan akutverksamhet också. Du får ett extra sinne att bedöma med och det ökar tryggheten, säger Viola Nyman.
Studien har resulterat i två vetenskapliga artiklar som nyligen publicerats. I samband med den nordiska barnmorskekonferensen i Köpenhamn kommer Viola Nyman att presentera resultaten.
Mer om konferensen
Vart tredje år arrangeras Nordisk barnmorskekonferens, NJF. I år står danska barnmorskeförbundet värd för programmet och det är den 23 NJF-konferensen.
Drygt 1 000 barnmorskor har anmält sig och cirka 255 av dem kommer från Sverige.
Programmet består av över 145 presentationer av den senaste forskningen inom reproduktiv och sexuell hälsa.