uppsala

”Det började koka när de sade nej”

”Det började koka när de sade nej”
Charlotta, Anne, Camilla, Viktor, Emil, Julia och Erika är några av sjuksköterskorna på akuten vid Akademiska i Uppsala som står bakom debattartikeln i Expresen där de beskriver sin arbetssituation.

Ännu en massuppsägning drabbar vården. På Akademiska sjukhusets akutmottagning har hittills 14 sjuksköterskor valt att säga upp sig efter en konflikt om arbetstiderna.

– Det är inget tomt hot, många känner att de inte orkar om de inte får behålla den arbetstidsmodell vi har haft och har därför valt att lämna in sina uppsägningar, säger Malin Gutentoft, sjuksköterska på akutmottagningen och förtroendevald för Vårdförbundet.

Vårdfokus har tidigare berättat om konflikten mellan Vårdförbundet och landstinget i Uppsala när det gäller villkoren för natt- och skiftarbete.

Vårdförbundet sade upp nuvarande lokala arbetstidsmodeller i hopp om att kunna förhandla fram bättre. Men eftersom det inte har gått att komma överens om nya villkor, trots flera och långdragna förhandlingar, vill facket att de gamla avtalen ska fortsätta att gälla tills vidare. Det har landstinget sagt nej till, vilket innebär att de upphör att gälla den 15 september. Då får sjuksköterskorna på Akademiska sjukhuset ännu tuffare arbetsvillkor.

Var och en tar beslutet

– Vi har haft andra strider under våren också. Landstinget fördubblade avgiften för personalparkeringen så att kostnaden blev högre än årets löneförhöjning. Men det började koka på allvar när arbetsgivaren sedan sade nej till att låta den gamla arbetstidsmodellen leva kvar efter att förhandlingarna brutit samman, berättar Malin Gutentoft.

Hon har själv semester och har inte tagit ställning till om hon ska sälla sig till den skara som nu valt att säga upp sig. Massuppsägning är inget som Vårdförbundet kan eller vill ställa sig bakom, men det handlar inte om det, anser Malin Gutentoft.

– De som nu lämnat in sin uppsägning är beredda att gå och det är ett beslut som var och en tar, säger hon.

Berättar i öppet brev

I ett öppet brev i tidningen Expressen skriver 25 sjuksköterskor vid akutmottagningen att ”det är med stor sorg och frustration som akutmottagningens sjuksköterskor nu lämnar in sina uppsägningar efter eget och noga övervägt beslut. Många kan inte tänka sig ett annat jobb, men orkar heller inte arbeta enligt det kommande avtalet”.

Sjuksköterskorna beskriver hur de under ett dygn kan ta hand om upp till 200 patienter. En ensam sjuksköterska kan ha ansvar för upp till 35 patienter med varierande akuta tillstånd. För att orka är de beroende av goda möjligheter till vila och återhämtning mellan passen, skriver de.

Vill behålla sin arbetstidsmodell

De villkor som kommer att gälla när arbetstidsavtalet löper ut i september ”kommer öka personalens arbetstid med mellan 11 till 18 procent. Personalen kommer också att få mer obekväm arbetstid och sämre ersättning för den. Vi har en arbetsplats som vi trivs på och en bra arbetsmodell vilket har gjort att sjukfrånvaron minskat. Nu kommer troligtvis sjukfrånvaron och stressymptomen att öka igen”, skriver de 25 sjuksköterskorna.

– Vårt enda krav är att få behålla den arbetstidsmodell som vi har haft, säger Malin Gutentoft.

Hoppas på en lösning

Viktor Ekström, avdelningschef för akutmottagningen, tycker att hela situationen är mycket olycklig.

– Min önskan var förstås att förhandlingarna med Vårdförbundet hade lett fram till ett nytt avtal.

Vad får det för konsekvenser om alla de här, eller ännu fler, slutar?

– Det blir naturligtvis svårt med bemanningen. Men än är vi inte där och min förhoppning är att vi kan nå en lösning.

Mer om ämnet

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida