Flytta semestern tveksam metod att lösa sommarschemat

Flytta semestern tveksam metod att lösa sommarschemat
Flytta semesterveckor? Många kommer att få frågan även i år. Arkivbild: Mostphotos

I Västmanland kan sjuksköterskor och barnmorskor som flyttar semestern få 14 000 kronor per vecka.

Redan nu har landstinget i Västmanland insett att det blir svårt att rekrytera de sjuksköterskor och barnmorskor som behövs till sommaren.

– Genom att erbjuda en extra ersättning hoppas vi kunna upprätthålla planerad verksamhet under sommarmånaderna, säger Marco Mattsson Vukas, förhandlingschef i landstinget.

Den som går in och tar obemannade pass får sin ordinarie timlön gånger 2,4. Den som flyttar en eller flera planerade semesterveckor erbjuds 14 000 kronor per vecka, om semestern förskjuts till annan tid än juni-augusti.

Slutkörda medarbetare

Marco Mattsson Vukas poängterar att det gäller bara de verksamheter som har behov av extra insatser och det är respektive förvaltningschef som avgör vilka det är.

Men Vårdförbundet befarar att detta bara förvärrar en redan tuff arbetssituation.

– Vi tycker inte att erbjudanden om uppskjuten semester är ett bra sätt att lösa sommarens vårdkris. Våra medlemmar är redan helt slutkörda och behöver så väl sin sommarsemester, säger Janí Stjernström, ordförande för Vårdförbundet Västmanland.

Ger timvikarier 25 procent mer i lön

Det är precis det som man har insett i Vårgårda kommun efter att tidigare ha erbjudit anställda ersättning för flyttad semester. Där satsar man nu i stället på riktigt bra lön till timvikarier så att de ordinarie sjuksköterskorna ska kunna ta ut sin sommarsemester.

– Vi har sett att det sliter på våra ordinarie medarbetare när de inte kan ta en längre sammanhängande ledighet under sommaren. För att motverka detta vill vi i år istället se om en väsentligt högre lön under sommarveckorna kan locka fler timvikarier att söka sig till Vårgårda kommun, säger Roland Mattsson.

I stället för att ge den ordinarie personalen extrapengar om de skjuter på semestern erbjuds timvikarier 25 procent högre lön under veckorna 26-33.

Mer om ämnet

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida