Här har de arbetat 75 000 timmar övertid

Här har de arbetat 75 000 timmar övertid
Gällivare sjukhus är ett av de sjukhus som har dragit på sig mest övertid. Arkivbild Anders Alm

Belastningen på Norrbottens sjuksköterskor är stenhård. Vårdförbundet har fått nog.

Personalbristen inom sjukvården i Norrbotten har de senaste år sedan löst sig genom att personalen ställt upp och jobbat övertid. Det gäller sjuksköterskor, biomedicinska analytiker, röntgensjuksköterskor och barnmorskor.

Vidden av problemet blev tydligt när fler och fler arbetsgivare i länet hörde av sig till Vårdförbundet för att de slagit i taket på 200 övertidstimmar för sina anställda. Erica Ohlsson, ordförande krävde in statistik från landstinget på hur mycket övertid medlemmarna arbetar.

Motsvarar 80 tjänster

Sifforna visar ett övertidsberg, på 75 000 timmar, bara mellan januari och juli i år. Det motsvarar enligt Vårdförbundets beräkningar 80 heltidstjänster i år om belastningen fortsätter under hösten.

– Det är skrämmande. Medlemmarna är helt slutkörda. Det är så frustrerande hur vi ska komma till rätta med det här. Vi måste ha en dialog, sätta oss med arbetsgivarna vid ett bord, men vi har inte blivit inbjudna, säger Erica Ohlsson.

Erica OhlssonErica Ohlsson

Bjuder in arbetsgivaren

Nu har Vårdförbundet bjudit in till krismöte med både politiker och arbetsgivare nästa vecka.

– Vi skulle lösa problemet till viss del genom lönehöjningar. Om lönen hamnade strax under eller lika som bemanningssjuksköterskorna skulle vi kunna locka hem de sjuksköterskor som fått nog och gått till bemanningsföretagen.

Men hon känner inte att det finns någon vilja hos landstinget att diskutera högre lön som en del av lösningen.

– Det ska vara lika löner överallt. Om någon försöker byta jobb och löneförhandla får de nobben för att de kräver 300 till 500 kronor mer. Vissa har till och med blivit uppmanade att söka jobb i bemanningsföretag och sedan komma tillbaka till avdelningen och arbeta.

Värst på Gällivare sjukhus

Värst är situationen på Gällivare sjukhus. Vårdfokus rapporterade i somras om hur personalen i operationsverksamheten tvingas ha beredskap och arbeta över ofta.

– Fortsätter det så här måste verksamheten stängas. Personalen mår så dåligt av all övertid. Så här svår har aldrig situationen varit. Det måste finnas operationsverksamhet i glesbygden. Vad ska vi annars göra med exempelvis akuta kejsarsnitt.

Problemet gäller även röntgensjuksköterskor och biomedicinska analytiker som har ständig beredskap för att ta prover och bilder för akut diagnostik på sjukhuset.

– Just nu är de endast tre biomedicinsk analytiker som tar ansvar för all jourtid sju dagar i veckan, utöver arbetstiden. Då blir det inte mycket fritid kvar.

Flera sjukhus drabbade

Gällivare sjukhus är inte ensamt i Norrbottens läns landsting om att belasta personalen hårt. Senast i går skrev Vårdfokus om den pressade situationen på Sunderby sjukhus, där sjuksköterskorna på akutvårdsavdelningen skrivit ett öppet brev till landstingsledningen.

Landstingsrådet Kent Ögren (S) känner inte samma oro för patientsäkerheten som de uttröttade sjuksköterskorna, utan har i lokala medier sagt att situationen exempelvis går att lösa med stafettsjuksköterskor.

Mer om ämnet

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida