jämställdhet

I år jobbar kvinnor gratis en timme jämfört med männen

I år jobbar kvinnor gratis en timme jämfört med männen
Jämställdhetsminister Åsa Regnér (S) tycker att kampen för kvinnors rättigheter möter hårdare motstånd än någonsin, och därför också är viktigare än någonsin. Foto: Jonatan Westin

Lönegapet mellan kvinnor och män är 12,5 procent. Det är en minskning mot förra året, men takten är så pass långsam att jämställda löner ligger mer än 30 år bort i tiden.

Siffran presenterades vid den årliga manifestationen Lön hela dagen, som hålls på flera platser i landet, däribland Sergels torg i Stockholm.

Förra året var löneskillnaden mellan kvinnor och män 13,2 procent. Baserat på en arbetsdag mellan 08 och 17 innebar det att män fick lön hela dagen, medan kvinnor arbetade gratis efter klockan 15:57 varje dag.

Lång väg till jämställdhet

Årets nya klockslag 16:00 symboliserar en löneskillnad på 12,5 procent. Den strukturella lönediskrimineringen av kvinnor minskar således, men det går väldigt långsamt. När rörelsen bildades, för fem år sedan, stod klockslaget på 15:51. Med nuvarande förändringstakt, 1,8 minuter per år, blir lönerna jämställda först år 2050.

– Vi behöver inga fler utredningar om saken. Nu måste det hända någonting, det är dags för handling vad gäller jämställda löner, säger Sineva Ribeiro, Vårdförbundets ordförande och en av de som deltog i manifestationen på Sergels torg.

Hårt motstånd

En av talarna var jämställdhetsminister Åsa Regnér (S), som underströk att det kändes extra viktigt att vara på plats i år, i en tid då kampen för jämlikhet och jämställdhet stöter på hårdare motstånd än någonsin.

Åsa Regnér

– Vi är här för att vi är arga, vi känner ilska över att det går långsamt. Men de här tre minuterna värmer faktiskt, för det lönar sig att komma hit, det lönar sig att ha den här ilskan, att göra olika aktioner, lägga förslag och ta initiativ. Det är bara så, sa Åsa Regnér.

Insatser och krav

Hon påpekade att det inte är regeringen utan arbetsmarknadens parter som sätter löner, men att de måste följa den lagstiftning som finns.

– Och man måste arbeta för att sluta det osakliga lönegapet. Från regeringens sida har vi försökt stödja den processen på olika sätt. Ett sådant sätt är att återinföra årliga lönekartläggningar. I samma lagstiftning måste man också redogöra för hur befattningsgrupper ser ut, exempelvis vad gäller könssammansättning. Man måste kunna redogöra för varför det ser ut som det gör, och beror det på osakligheter så måste man göra något åt det. Dessutom kommer regeringen att lägga en handlingsplan för jämställda löner, sa Åsa Regnér.

Tre krav

Initiativtagarna bakom Lön hela dagen, eller 16:00-rörelsen som det numera kallas, passade på att föra fram tre krav:

  • En mer jämställd föräldraförsäkring
  • Ge kvinnor och män samma rätt till heltid och trygga anställningsformer
  • Synliggör och åtgärda strukturella löneskillnader

Liknande manifestationer kommer att hållas runt om i landet hela vägen fram till Internationella kvinnodagen den 8 mars.

Mer om ämnet

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida