I Åstorp är sjuksköterskorna utvilade efter sommaren

I Åstorp är sjuksköterskorna utvilade efter sommaren
Ragnhild Karlsson och Sofia Roos hjälps åt att smörja en av patienterna på Vidåsens särskilda boende. Båda är nöjda med sommaren. Foto: Anders Olsson

Planeringen inför semestrarna startade redan i januari.

24 augusti 2015

I förra veckan gick Vårdförbundet i Skåne ut med en förfrågan till samtliga förtroendevalda i regionens 33 kommuner om hur sommaren har varit.

Efter att huvudskyddsombudet i Trelleborg berättat att det har varit kaos i år befarade förbundet att det sett likadant ut i de andra kommunerna.

Bland de första som svarade var Ragnhild Karlsson, förtroendevald och samordnare för de 22 sjuksköterskor som arbetar i Åstorps kommun. Hennes svar var inte riktigt vad förbundet hade trott.

I Åstorp blev den gångna sommaren nämligen i stort sett perfekt. Alla fick den semester de hade önskat. Fem bemanningssjuksköterskor och en långtidsvikarie täckte upp och inget oförutsett inträffade som satte käppar i hjulet för sommarplaneringen.

Vårdfokus åkte dit för att höra varför det har gått så bra.

Foto: Anders Olsson”Det var länge sen sommaren kändes så ”lätt””, skrev Ragnhild Karlsson i ett mejl till förbundet.

Osedvanligt bra sommar

Måndag morgon. Augustivärmen håller i sig och på himlen syns inte ett moln. Inne i personalrummet på Vidåsens särskilda boende träffas åtta av kommunens sjuksköterskor över en fika, så som de gör varje morgon innan arbetet tar vid på allvar.

Alla runt bordet är överens. Sommaren har verkligen varit osedvanligt bra. Ingen av dem kan minnas att de någon gång tidigare har känt sig så utvilade inför hösten. 

– Sedan jag blev färdig sjuksköterska 2010 har detta varit den bästa sommaren jag har haft. Det är underbart att känna att man har tid att lyssna på patienterna och deras anhöriga, säger Sofia Roos.

Tidigare arbetade hon på en hjärtavdelning vid lasarettet i Landskrona, där det ständigt var överbelagt och arbetstempot högt, med mycket stress som följd. Men i juni i år hoppade hon in som vikarie på Vidåsen.

Foto: Anders OlssonTrots att allt var nytt för Sofia Roos har hon känt sig trygg i sitt arbete. Hon fick rejält med bredvidgång och har aldrig behövt känna oro för att behöva stå ensam.

Med på fikat är också Linda Nordfeldt som är bemanningssjuksköterska och som också jobbat hela sommaren.

 

Alla har ställt upp för varandra

– I och med att här är fullbemannat finns det en trygghet i gruppen. Man hjälper varandra på ett annat sätt än om det saknas folk. Alla har tillräckligt med energi kvar för att ställa upp för någon annan, säger hon och får medhåll av de andra.

Senast hon täckte upp för sjuksköterskorna i Åstorp var på sommaren 2013. Den gången upplevde hon att det var kaos.

– Jag tror aldrig att jag skrivit så många avvikelserapporter som den gången, säger hon.

På en skör tråd

Även förra sommaren var det kärvt. Ragnhild Karlsson, förtroendevald och samordnare för kommunens sjuksköterskor, beskriver det som att verksamheten den gången balanserade på en skör tråd. Bemanningen räckte inte till vilket gjorde att de som arbetade fick det betydligt tyngre än i vanliga fall.

Förra sommaren tillträdde en ny chef för kommunens sjuksköterskor, Lena Lundvall. Trots att hon har lång erfarenhet som chef från andra kommuner hade hon aldrig varit med om en så kaosartad sommarsituation som i Åstorp.

Foto: Anders OlssonLena Lundvall startade sommarplaneringen tidigt.

– Jag är rätt så luttrad. Men när jag kom hit undrade jag faktiskt vad det var jag hade tackat ja till. Det var inte klokt som det gick till. Jag hade väl varit här i två veckor när jag en fredag satt och delade elva dosetter till patienterna, eftersom systrarna höll på att jobba ihjäl sig, säger hon.

Tidig planering

Den gången lovade Lena Lundvall sig själv och personalen att det var sista sommaren som de skulle vara underbemannade. Redan i januari började hon därför planera för årets semestrar. Hon annonserade efter vikarier och tog kontakt med bemanningsföretag som hon sedan tidigare visste var pålitliga.

– Min utgångspunkt är att det måste vara full bemanning året runt. Belastningen i vår verksamhet är lika stor oavsett om personalen har semester eller inte. Att tro att man kan dra ner på sommaren tycker jag är befängt, säger Lena Lundvall.

Mer om ämnet

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida