Debatt   |  Arbetstid 11 oktober 2022

Eva Roos, sjuksköterska: Jag får inte jobba mer extra – ska jag börja dela ut post?

Jag får inte jobba mer extra – ska jag börja dela ut post?
Illustration: Getty Images.
Detta är en debattartikel. Eventuella åsikter är skribentens egna.

När de som kan, vill och orkar jobba extra har jobbat sin kvot, så är de andra kvar, till exempel småbarnsföräldrar och gravida. De kommer kanske känna sig tvingade, skriver sjuksköterskan Eva Roos, som inte tycker att övertidstaket på 200 timmar fyller sin funktion.

Jag är 62 år, specialistsjuksköterska och tjänar lite drygt 35 000 kr i månaden. Jag jobbar heltid. Bor ensam. Sedan några år tillbaka har jag vuxna barn.

Jag tycker inte att övertidstaket på 200 timmar är bra.  Jobbar ibland extra på min gamla arbetsplats där behovet av sjuksköterskor är stort, och jobbar gärna på min nuvarande arbetsplats när det behövs.  Jag har nått taket för länge sedan. 

Jag har inte känt mej tvingad att erbjuda mej. Jag är inte sjuk, stressad eller har sömnproblem. Jag har jobbat under hela covid utan att bli sjuk. 

Min nuvarande chef kommer inte att förhandla om dispens för mej, och den andra arbetsplatsen jag brukar jobba på kan inte göra det vad jag har förstått. 

Konsekvenserna av detta blir ju att när de som kan, vill och orkar jobba extra har jobbat sin kvot extra, så är det de andra kvar, till exempel småbarnsföräldrar, gravida. De kommer kanske känna sig tvingade och kanske kan bli beordrade att jobba. Eller ska man ta in bemanningsföretag? 

Jag skulle vilja och behöva jobba mer extra, och behovet av pengar kommer ju snarare öka framöver. Det känns svårt att inte kunna påverka sin situation när jag nu kan och vill jobba, samt att behovet är stort. Jag får ju inte jobba extra inom bemanning heller, enligt någon regel om konkurrens. Ska jag börja dela ut post?

//Eva Roos, frustrerad sjuksköterska

Säg vad du tycker i Vårdfokus!

Lönerna, arbetstiden, vårdplatsbristen — vad får dig att tända till? Vilka är de viktigaste frågorna för dig?

På Vårdfokus Debatt vill vi höra vad du har att säga om allt som rör din jobbvardag. Vi kommer att publicera texter här på vårdfokus.se och i tidningen.

Tänk på att:

  • Skriv kort och kärnfullt.
  • Vi kommer att välja bland de texter som kommer in — vi kan alltså inte lova att alla publiceras.
  • Vi vill att din text inte har publicerats någon annanstans tidigare.
  • Skicka gärna med ett foto på dig.
  • Mejla texten till debatt@vardfokus.se.

Vårdfokus / Nyhetsbrev

Nyheterna, reportagen, forskningen och frågorna för dig i vården. Gratis varje vecka direkt i din inkorg.
Jag godkänner att Vårdfokus sparar mina uppgifter
Skickar formuläret...
Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida