Sjuksköterskorna i Skellefteå får inte ta semester när de vill

Sjuksköterskorna på lasarettet i Skellefteå rasar över att arbetsgivaren inte längre låter dem ta ut sommarsemester när de vill.

13 mars 2008

Sjukhusledningen på Skellefteå lasarett har infört tre semesterperioder vilket upprör sjuksköterskorna som nu har bjudit in politiker, verksamhetschef, personalchef och samordnare av semestrar till ett möte i nästa vecka.

– Inbjudan har precis gått ut och vi vet inte vilka som kommer, säger Agneta Skotare, sjuksköterska på medicinkliniken.

Hon berättar att de under lång tid har haft två semesterperioder, vilket har inneburit att sjuksköterskorna har haft goda möjligheter att välja när de vill vara lediga. Nu säger arbetsgivaren att det saknas personal och att det inte går att bemanna sommaren eftersom de som är föräldralediga har valt att vara lediga i juli.

– De säger att det behövs så många personer för att täcka sommaren att antalet vikarier inte räcker till, berättar Agneta Skotare.

Men sjuksköterskorna är tveksamma till om arbetsgivaren verkligen har försökt att rekrytera tillräckligt brett.

Vill vara med familjen

Det viktigaste för personalen är att de får vara lediga tillsammans med vänner och familj.

– Vi jobbar dygnets alla timmar året om och vi känner verkligen att vi behöver få välja när vi vill ha sommarsemester. Det är den enda sociala samvaro vi har kunnat planera.

Själv har hon fått sin semester förlagd till augusti vilket inte alls passar hennes planer.

Tidigare har dessutom den som har flyttat sin semester för att täcka upp för personalbrist fått en viss ekonomisk kompensation. Men även den har arbetsgivaren på Skellefteå lasarett tagit bort.

– De bryter inte mot semesterlagen genom att göra så här, men de bryter mot sin egen personalpolicy som säger att de ska ha en nöjd personal. Vi frågar oss om det inte är värt de här pengarna för att vi ska vara nöjda, säger Agneta Skotare. 

Delar ut flygblad

På tisdag den 18 mars äger mötet med politiker och sjukhusledning rum som sjuksköterskorna har bjudit in till. På onsdag den 19 mars går de förtroendevalda i Vårdförbundet ut i Skellefteå och delar ut flygblad om sjuksköterskors låga löner.

Mer om ämnet

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida