Sörmland. Rejäla lönelyft i landstinget men sämre arbetstider

Sörmland. Rejäla lönelyft i landstinget men sämre arbetstider
Ulla Jordán, Vårdförbundets ordförande i Södermanland är nöjd med landstinget Sörmlands lönebud. Arkivbild.

Landstinget i Sörmland kallar det en historisk satsning, den löneöversynen för i år som ger Vårdförbundets medlemmar 8,5 procent. För dem som arbetar på blandat schema innebär det minst 1 600 kronor mer i månaden. Vårdförbundet är nöjt, även om man hellre hade sett att arbetsgivaren inte sagt upp arbetstidsavtalet.

Lönesatsningen innebär i kronor räknat ett påslag på grundlönen från den första april på alltifrån 800 kronor till uppåt 4 000 kronor per individ, 8,5 procent är räknat på hela kollektivet. Personaldirektör Solveig Lampe säger till Sörmlands Nyheters webb-tv att landstinget har svårt att rekrytera sjuksköterskor och med satsningen vill bli mer konkurrenskraftigt och värdera yrkesgruppen bättre.

Efter att ha läst om krav på 5 000 kronor är Solveig Lampe osäker på hur reaktionerna blir, men hon tror att många kommer att känna att det är i rätt riktning även om hon tror att många ändå inte blir nöjda.

”Bra att man ser behovet”

– Nu har vi fått ett rejält påslag i årets löneöversyn jämfört med de pengar vi brukar röra oss med. Det är bra att man ser att det behövs, säger Ulla Jordán, ordförande i Vårdförbundet Södermanland.

Redan för tre veckor sedan fick Vårdförbundet det lönebud som landstinget Sörmland nu går ut med, men då villkorat till en gemensam uppsägning av arbetstidsavtalet, något som Vårdförbundet inte kunde gå med på. Nu sade landstinget upp det i alla fall. I stället för 37-timmarsveckor är det 38,25 som kommer att gälla, tidigast från den första oktober. De som berörs kompenseras med 800 kronor.

Ordentlig satsning

Den höjning av grundlönen med 1 500 kronor som landstinget erbjöd vid tidigare diskussioner är nu uppdelad i en strukturell höjning på 800 kronor för alla för att kollektivet behöver lyftas och är felvärderat, och 700 kronor som ska fördelas utifrån individens bidrag till verksamheten. Därutöver finns en satsning på specialistutbildade.

– Vi är nöjda för det är en ordentlig satsning på våra grupper och det är bra. Även om vi hellre hade sett att arbetsgivaren inte hade sagt upp arbetstidsavtalet, säger Ulla Jordán.

Mer om ämnet

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida