Stor oro bland dem som tvingas till nattarbete på iva i Lund

Stor oro bland dem som tvingas till nattarbete på iva i Lund
Oron är stor bland sjuksköterskorna på iva/post-op på Skånes universitetssjukhus i Lund. Arkivbild: Anders Olsson

Senast på onsdag måste Ewa Glemming och de 22 andra sjuksköterskorna lämna besked om de accepterar treskift.

14 februari 2014

– Har man inte jobbat natt på över 20 år känns det så klart oroande. Jag är rädd både för min egen hälsa och för patienternas säkerhet. Jag fungerar dåligt nattetid, säger Ewa Glemming som arbetat på iva/post-op i Lund i 20 år.

Bland de yngre

Hon är 48 år och är ändå bland de yngsta i den grupp på 23 sjuksköterskor som nu står i valet mellan att skriva på ett avtal som tvingar dem att jobba natt eller förlora jobbet.

De har informerats om att om de tackar nej till att börja arbeta treskift kommer arbetsgivaren att försöka hitta ett likvärdigt arbete i Regionen.

– Men det vimlar väl inte av sådana tjänster som våra precis. Hittar de inte något kommer vi att få ett nytt erbjudande om treskift. Tackar vi då nej igen säger arbetsgivaren att de tolkar det som att vi säger upp oss, berättar hon.

För sjuksköterskornas del kommer nyordningen att handla om att arbeta fyra till fem nätter på sex veckor beroende på verksamhetens behov, för undersköterskorna sex nätter.

Känner stor oro

– Vi får ingen garanti om ett visst antal nätter. Vi känner stor oro för att vi inte kommer att orka, säger Eva Glemming.

Iva och post-op har samma bemanning dygnet runt och det har varit brist på sjuksköterskor nattetid i många år.

Som Vårdfokus skrev i går arbetar redan två tredjedelar av sjuksköterskorna treskift på enheten, de som fått anställning senare. Deras avtal har inte något tak när det gäller antal nätter de måste arbeta, bara ett golv som innebär att minst 20 procent av arbetstiden ska vara på natten.

Senast anställda får ta fler nattpass

I takt med att flera har gått i pension av dem som jobbade fast natt har de som jobbar blandat fått ta på sig fler nattpass.

– För några år sedan erbjöds vi 2 000 kronor extra om vi skrev på för att även jobba natt, men vi värderade vår hälsa högre, säger Eva Glemming.

Något sådant erbjudande har de inte fått den här gången.

– Det känns lite hårt att bara få tacka för sig och gå efter 20 år på det här stället, säger hon.

På biva var personalen eniga

Problemet med att vissa arbetar treskift medan andra går kvar på sina gamla avtal med enbart dag- eller nattjänstgöring har lett till att det bildats olika läger bland personalen på enheten. Åsikterna går isär om vilken typ av avtal som är bäst och den nuvarande situationen har knappast lättat upp humöret. 

På barnintensivvårdsenheten, biva, i Lund var det inte så länge sedan som större delen av sjuksköterskorna sade upp sig i protest mot att deras lokala arbetstidsavtal togs bort av arbetsgivaren. In i det längsta var sjuksköterskorna eniga i sin kamp. Resultatet blev till slut att att sjukhusets specialistintensivvårdsavdelningar (biva, thiva, neo-iva och niva) fick behålla systemet med poänglöneavtal, även för nyanställda.

Det är stor brist på specialistsjuksköterskor. Vad händer om samtliga 23 sjuksköterskor på iva/post-op vägrar skriva på avtalet om treskift?

– Då måste arbetsgivaren ta ställning till om man verkligen vill fortsätt på den inslagna vägen och avsluta deras anställningar. Men de tar en stor risk. Förutom att de då kommer att tappa ytterligare folk på natten blir de även av med en stor del av kompetensen på dagen. Det kommer att få direkta konsekvenser på verksamheten, säger Janet Parmvi, ombudsman på Vårdförbundet i Skåne.

Mer om ämnet

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida