Tuffare regler för nattarbete i Dalarna

Tuffare regler för nattarbete i Dalarna
Sämre villkor för nattarbete i Dalarna. Arkivbild: Mostphotos

Landstinget i Dalarna är på väg att införa helt nya schemaregler för nattarbete — utan Vårdförbundets medgivande.

Den 11 november när Mårten har namnsdag börjar de nya reglerna för nattarbete att gälla i landstinget Dalarna. Tidigare har varje arbetad natt gett drygt tre timmars arbetstidsförkortning. Men nu kommer en mer statisk lösning att börja gälla.

Mindre flexibilitet

Den som arbetar 20 procent natt eller mer får en schemalagd arbetstid på 36,20 timmar. Detta kallar arbetsgivaren för arbetstidsförkortning, trots att resten av tiden upp till 38,15 timmar i veckan ska användas till egen kompetensutveckling under valfri tid.

Arbetsgivaren har flaggat för vissa undantag. Och jobbar du 100 procent natt gäller ett gammalt avtal om ger en arbetstid på 34,20 timmar i veckan.

Stor oenighet

Vårdförbundet har inte skrivit under avtalet och diskussionen är avslutad tills vidare. Eftersom arbetsgivarens lösning utgår från de Allmänna bestämmelserna i kollektivavtalet är facket handlingsförlamat tills det visar sig att förslaget inte håller i praktiken, enligt Kerstin Erlandsson, Vårdförbundets ordförande i Dalarna.

Vårdförbundet vill behålla en mer flexibel schemalösning som ger mer tid till återhämtning för den som arbetar mycket natt.

– Nu tror jag att det blir ännu svårare att få folk att vilja jobba natt. Det blir en deltidfälla och den som är ålagd att jobba mycket natt kommer att få alldeles för lite återhämtning. Jag vet inte vad arbetsgivaren tror, men det är inte som förr när nattarbete kallades för vak, i dag är det fullt ös på sjukhusen på nätterna.

Mer om ämnet

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida