Sämre villkor på natten för sjuksköterskorna i Dalarna

Sämre villkor på natten för sjuksköterskorna i Dalarna
Nattarbete ska inte längre ge rätt till kortare arbetstid i Dalarna. Arkivbild: Mostphotos

Landstinget Dalarna tar bort arbetstidsförkortningen för nattarbetande sjuksköterskor — bland annat. Landstinget har ensidigt sagt upp alla arbetstidsavtal för att få "mer verksamhet för pengarna".

14 mars 2013

Det överraskande beskedet kommer i en tid då en stor del av Vårdförbundets 2 600 medlemmar i Dalarna redan har en pressad arbetslivssituation på grund av besparingar, enligt Vårdförbundets avdelningsordförande Kerstin Erlandsson.

– Jag är orolig. Beslutsfattarna visar ingen förståelse för hur vården fungerar i dag. Att den är mer krävande, att det är mindre luft i systemet och högre tryck på natten. Det blir svårt för chefer att få ihop scheman och kunna motivera anställda att jobba natt. Jag ser en deltidsfälla och risk för flykt från landstinget. Redan i dag har många avdelningar svårt att få tag på sjuksköterskor.

Tre timmar per natt

I dag får landstingets sjuksköterskor som jobbar mellan tio på kvällen och sex på morgonen en förkortad veckoarbetstid med drygt tre timmar per arbetad natt. Detta försvinner från och med september. Istället ska även nattarbetare jobba 38 timmar och 15 minuter per vecka.

Detta är bara en av många förändringar som träder i kraft när de lokala arbetstidsmodellerna upphör att gälla om tre månader. Åtgärden är en del i det sparpaket som Landstinget Dalarna sedan 2011 håller på att genomföra för att få ekonomin i balans. Först verkade bara ambulansen var berörd. Men nu har alla lokala arbetstidsavtal sagts upp.

Vill satsa på grundlönerna

I ett pressmeddelande skriver landstinget att en återgång till de centrala kollektivavtalen ger ”mer verksamhet för pengarna”. På sikt, när ekonomin är i balans, vill landstinget istället satsa på att höja grundlönerna.

Mer om ämnet

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida