Aborten blev en traumatisk upplevelse

En 15-årig flicka var fortfarande gravid efter en tidig abort. Nästa abort blev en svår upplevelse för henne, då hon inte tycker sig ha fått information om vad som väntade. Händelsen är nu anmäld till patientnämden.

Flickan gjorde en medicinsk abort tidigt i graviditeten, men upptäckte senare att hon fortfarande var gravid, skriver Nya Wärmlands tidning, NWT. Inför den andra aborten som gjordes i vecka 15, en ”smärre förlossning”, anser flickan att hon inte fick den information som hon hade behövt för att förstå vad som väntade. Hon trodde att fostret skulle vara tre centimeter långt, när det i stället var huvudets bredd som mättes.

Misslyckad abort

Flickan tycker också att man skulle ha undersökt henne efter den första aborten för att förvissa sig om att hon inte längre var gravid, men på det svarar Jan-Erik Hallenberg, överläkare vid Värmlands läns kvinnosjukvård, till NWT att ultraljud bara görs om man misstänker att graviditeten kvarstår. I detta fall hade det kommit både blod och klumpar efter den medicinska aborten.

Händelsen är anmäld till Patientnämnden i Karlstad.

Senaste jobben

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida