Avslag på JO-anmälan om långsam HPV-process

Avslag på JO-anmälan om långsam HPV-process
Att den rättliga processen kring upphandlingen av HPV-vaccin drog ut på tiden bekymrade Caroline Szybers. Men Justitieomudsmannen tänker inte agera. Arkivbild: Colourbox

Justitieombudsmannen avslår kristdemokraten Caroline Szybers anmälan om att upphandlingsprocessen av HPV-vaccin har tagit för lång tid.

Redan 2008 beslutade Socialstyrelsen att vaccin mot livmoderhalscancer ska vara tillgängligt för alla flickor i årskurs fem och sex från den första januari 2010.

Men när vaccintillverkaren Glaxo Smith Kline för drygt ett år sedan vann upphandlingen valde konkurrenten Sanofi Pasteur att överklaga. När rättsprocessen drog ut på tiden anmälde Caroline Szyber (K)  ärendet till Justitieombudsmannen, JO.

För knappt tre veckor beslutade Kammarrätten att upphandlingen måste göras om. Och nu har Caroline Szyber fått besked om att JO inte ser någon anledning att agera.

– De tycker inte att över ett års process, med en upphandling som nu också tas om, är för lång tid. Jag tycker det har varit en riktig långbänk och tycker att de hade kunnat vara kritiska, säger Caroline Szyber.

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida