Behandling av barnfetma bör starta tidigt
Ju tidigare överviktiga barn behandlas desto bättre blir resultaten. Det visar en studie som gjorts av barnsjuksköterskan Pernilla Danielsson vid barnkliniken på Karolinska universitetssjukhuset i Huddinge.
De vanligaste metoderna att behandla överviktiga och feta barn är diet och motion samt olika beteendemodifierande terapier. Men de fungerar bara på en del barn.
– Då frågar man sig varför. Jag har arbetat på mottagningen sedan 1997 och som sjuksköterska vill man ju komma fram till vad som fungerar, säger Pernilla Danielsson.
Kvalitetsregister för barnfetma
Hon har gjort en retrospektiv studie av 222 flickor och pojkar mellan sex och sexton år som har behandlats på mottagningen i tre år och följts upp i tre år. Barnen och ungdomarna delades upp i åldersgrupperna 6-9, 10-13 och 14-16 år. Alla data hämtades ur Boris, det nationella kvalitetsregistret för barnfetma.
– Man kan tro att det borde vara lättare att följa behandlingen ju äldre och förståndigare barnen blir. Men det visar sig vara tvärtom. Ju tidigare behandling desto bättre resultat, säger Pernilla Danielsson.
Varför det är på det sättet vet hon inte. Men en teori hon har är att det kan bero på att föräldrarna har större inflytande på de yngre och att de inte har hunnit bli så stigmatiserade ännu.
Pernilla Danielsson presenterar sina resultat på ett heldagsseminarium om barnfetma och kvalitetsregister för landets barnkliniker på Karolinska institutet i Huddinge i dag.