De pratar sex och känslor med unga

Unga universitetsstudenter i norra Sverige bildar Lustverket, som jobbar ideellt med att prata med och informera ungdomar på högstadiet och gymnasiet om sexuell hälsa.

Lustverket är en nystartad verksamhet. De nya sexupplysarna är studenter på bland andra lärar-, sjuksköterske- och socionomprogrammen vid Mittuniversitetet i Sundsvall och Östersund, Luleå tekniska universitet och Umeå universitet. Gemensamt har de intresset för människors hälsa.

Under hösten 2010 har studenterna utbildats inom sexualkunskap och pedagogiska metoder. Nu är det dags för dem att göra sina så kallade lustvisiter i högstadier, gymnasier och på fritidsgårdar.

Där ska de prata med de unga om sex, känslor, lust, kåthet, kärlek och relationer. Och det ska de göra med ett positivt förhållningssätt. Det handlar om vad sex är, vad som händer i kroppen och om vad säkrare sex är.

Även värderingsfrågor och ungdomarnas egna frågor ska tas upp. Viktigt är respekt för mångfald och allas olika åsikter.

Studenterna ska sköta marknadsföringen

Hittills har projektledaren Jeanette Lundberg rekryterat studenter till uppdraget som sexualupplysare. Men från och med i höst är det studenterna själva som ska marknadsföra Lustverket och rekrytera nya studenter. I och med det hoppas hon att det ska bli lättare att rekrytera även män.

Vi har inga manliga studenter med nu, det vore jättebra om de kom med. Det skulle uppskattas mycket av ungdomarna, säger Jeanette Lundberg.

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida