Enklare hpv-vaccinering på väg i EU

Inom kort fattar EU-kommissionen det formella beslutet att två doser räcker.

Den europeiska läkemedelsmyndigheten har rekommenderat EU-kommissionen att godkänna att hpv-vaccinet Gardasil ges i två doser i stället för tre till flickor och pojkar mellan 9 och 13 år.

Detta sedan läkemedelsföretaget Sanofi Pasteur MSD fått klartecken att två doser av deras vaccin Gardasil ska ge tillräckligt skydd. 

Kanadensisk studie

Hittills har vaccinet getts i tre doser, med den andra dosen två månader efter den första och den tredje sex månader efter. Det nya beslutet bygger på en kanadensisk studie där 243 flickor, nio till tretton år, vaccinerades med enbart två doser, där dos nummer två gavs efter sex månader.

Resultaten visar att flickornas nivåer av antikroppar mot hpv en månad efter den sista dosen inte var lägre jämfört med unga kvinnor som hade vaccinerats med tre doser med visat god klinisk effekt.

Skolsköterskorna positiva

– Det här kommer att bli en stor tidsbesparing i form av minskad arbetsbelastning för oss skolsköterskor. Dessutom sparar det lidande för de flickor som upplever vaccinationen som smärtsam, säger Agneta Fredin, ordförande i Riksföreningen Skolsköterskor.

Redan före jul fick GlaxoSmithKline samma besked för sitt Cervarix. Det godkännandet baserades på resultaten av två kliniska studier, hpv048 och hpv070, som båda värderade immunförsvaret och säkerheten hos ett tvådosschema med Cervarix.

Hög vaccinationsgrad

Landstingen har gjort en central upphandling av Gardasil, men vissa privata mottagningar erbjuder Cervarix.

Hpv-vaccinationerna håller på att införas i det allmänna vaccinationsprogrammet i skolan. Den sista december förra året hade över 80 procent av alla flickor födda 1999 till 2001 vaccinerats och strax under 60 procent av dem födda 1993- 1998.

Senaste jobben

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida