Ett ord betyder så mycket…

25 februari 2010

Den är rosaröd och liten (10×10 cm) och har en rosenknopp på framsidan och en nejlikeblomma på baksidan, vackra, skira kronblad i fokus. Den nya bekantskapen är en 20-sidig informationsbroschyr som, i all anspråkslöshet, bidrar med ett nytt ord. Foldern heter: Slidkransen. Frågor, svar och myter kring mödom och oskuld.?

December 2009: I väntrummet utanför oss skolskö­terskor satt en grupp gymnasieungdomar, enbart flickor. När jag gick förbi pratade de intensivt om blod, blödning, att gifta sig, första samlaget… Röstläget var högt, det var nog meningen att jag skulle höra. Jag slog mig ned och vi fortsatte samtalet tillsammans. Dom ville veta: Vad är en mödomshinna? Vad händer med den vid första sam­laget? Centrala frågor i flickornas liv.?

Jag informerade och förklarade allt som jag vet. Det skiljer sig en del från den muntliga och traditionella berättelse de vuxit upp med, men som några av dem tvivlade på. Jag bad dem vänta ett ögonblick, hämtade informationsfoldrarna och delade ut dem till flickorna. Någon utbrast: »Det var ju det jag sa!« Hon läste, svart på vitt, en saklig text utan pekpinnar. Det finns ingen hinna som spräcks vid första samlaget. Det finns en krans innanför slidöppningen, vi föds med den och den finns med oss hela livet. För några (cirka 3 av 10) spricker något blodkärl vid första penetrerande samlaget, då slidkransen tänjs ut, och lite blod kan rinna ut. ?

I foldern får tjejer och killar svar på denna och andra intima frågor som är oerhört viktiga att känna till.??

För en vårdutbildad är det inget nytt, men utan det och med rötter i kulturer med andra sätt att tänka kring oskuldsfrågan kan denna lilla folder göra skillnad. Den finns nu dessutom på flera språk. ?

Alla mottagningar och inrättningar kan skaffa den. Broschyren ges ut av RFSU: www.rfsu.se.?

Jag föreslår att vi inom vården hädanefter bara använder det nya, vackra och förnuftiga ordet slidkransen, krans i stället för hinna förklarar ju saken. Svenska språkrådet klassar det också som förra årets viktigaste nyord.

Nästa steg blir att diskutera begreppet oskuld, vars motsats väl är… skuld?

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida