Gör succé med svensk modell

När barnmorskan Bodil Ljunggren Cuneo startade sitt företag i Milano 1978 kom åtta italienska kvinnor som var intresserade av föräldrautbildning efter svenskt mönster. I dag är det runt 1 900 som anlitar Gepo, Gruppen för utbildning som ger stöd till blivande och nyblivna föräldrar.

Den service hon erbjuder är annars obefintlig i Italien. Blivande föräldrar får bara information om förlossning, smärtlindring och vad som händer innan barnet föds.

Bodil Ljunggren Cuneos affärsidé är i grunden att arbeta på samma sätt som svenska barnavårdscentraler. Men med åren har verksamheten vuxit och i dag erbjuder hon mer. Trettio medarbetare med olika kompetenser finns samlade; barnmorskor, gynekologer, barnläkare, dietist, psykolog, massör och familjejurist.

Det finns förberedelsekurser, kurser om barnsjukdomar, barnets språk, hur man förbereder barnet på ett syskon med mera. Man följer alltså mamman och
barnet även efter födseln.

2009 vann hon priset som årets Sverigefrämjare i Italien. Hon är väldigt stolt över utnämningen.

— Förra gången var det Ikea, nu var det Bodil! Det är häftigt! säger denna 72-åriga barnmorska.

I dag har hon själv tolv grupper i veckan, två av dem i gymnastik. Att vara med vid förlossningar är det enda som hon har slutat med. Hon orkar inte längre var tillgänglig dag som natt.

Allt är uppbyggt kring vad hon kallar svenska kärnvärden, som omtänksamhet, jämlikhet, nytänkande och samarbete. De som kommer ska få ett trevligt bemötande och bra information, så att de själva kan vara med och fatta beslut i olika frågor.

— I Italien säger läkarna till kvinnorna vad de ska göra och barnmorskorna har mer begränsade arbetsuppgifter. De assisterar vid förlossningar och på bb, men får inte göra ultraljud till exempel.

Innan Bodil Ljunggren Cuneo startade Gepo arbetade hon både på svenska och italienska förlossnings­avdelningar och med preventivmedelsrådgivning i Italien. Det var efter att hon hade gift sig med en italiensk man och fått barn som hon fick idén till en egen verksamhet.

— Jag vill ha kvalitet. I Italien är mycket läkarstyrt. Barnmorskorna är mer inriktade på att tillfredsställa läkarna än att försvara det som är naturligt. Jag skulle aldrig ha trivts, säger Bodil Ljunggren Cuneo, som har bott här så länge att hon pratar svenska med dubbel hastighet, som om det vore italienska.

Vid hälften av alla förlossningar i Italien görs kejsarsnitt. Mammorna blir också i gångsatta vid alldeles för många förlossningar, anser hon.

Någon reklam för företaget har Bodil Ljunggren Cuneo aldrig behövt göra. Hon är mycket uppmärksammad i italienska medier.

— Det har varit en snöbollseffekt, de som har kommer hit har berättat för vänner och bekanta.

Men hon har också mött mycket motstånd genom åren.

— I början var det många kolleger som sa: ”Vem tror hon att hon är?” Då var man tvungen att vara väldigt diplomatisk och blygsam.

Hon gick runt på de olika sjukhusens förlossningsavdelningar och presenterade sig och delade ut en broschyr om sin verksamhet. I början fick hon inte följa med in på förlossningsavdelningen när kvinnorna hon hade hand om skulle föda. Bara en person fick komma in och det blev ju papporna.

— Men vi bytte lite, när det bara var tjugo minuter kvar tills mamman skulle föda gick jag in och stannade kvar, som psykologiskt stöd.

Till jul brukade hon skicka en fruktkorg och tacka för samarbetet.

— Vilket jäkla samarbete, tänkte jag. Jag var så snäll så det var löjligt. Men med tiden blev jag accepterad. Nu är jag väldigt respekterad vart jag än kommer, just för att jag har ett eget sätt att arbeta.

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida