Efter jobbet

Hennes virkade bläckfiskar gör barnen på akuten gladare

Hennes virkade bläckfiskar gör barnen på akuten gladare
Susanne Harjula har fått upp hastigheten på virkningarna hemma i tv-soffan eller när hon och maken är på tur i husbilen. En bläckfisk tar en halvtimme. Foto: Privat

Blå, rosa och grön. Sjuksköterskan Susanne Harjulas virkade bläckfiskar gör barn glada på akuten och personer med demens lugnare. ”Jag trodde aldrig de skulle bli så populära när jag började”, säger hon.

Susanne Harjula jobbar på akutmottagningen på Gävle sjukhus, där det nästan jämt är full fart.

– Jag blir sällan stressad, vilket kanske är bra om man ska jobba här. Jag tar en sak i taget även när det är mycket. Det är världens bästa jobb, säger hon.

På fritiden kopplar hon av genom att syssla med hantverk: ”ha något i händerna”. Bäst av allt är att dreja, men hon gillar att både sticka och virka. För ett år sedan ville hon överraska sitt barnbarn Lova, då sex år, med en gullig virkad bläckfisk.

Susanne Harjula är rörd över att hennes bläckfiskar ger barnen lite andrum när de är akut sjuka. Foto: Privat
Susanne Harjula är rörd över att hennes bläckfiskar ger barnen lite andrum när de är akut sjuka. Foto: Privat

– Jag valde ut garnet speciellt. Det är lent och mjukt. Det är som om man klippt remsor av fleece. Jag fick en del garn över och tänkte att jag virkar några extra till sjuka barn på jobbet.

Sagt och gjort. Det blev en riktig succé. Garnet gick snabbt åt och hon fick köpa mer.

– Barnen blir så glada över sin mjuka bläckfisk. De lägger den mot huvudet eller bröstet, som att de vill ta hand om den. Det är så fint att se. Jag blir riktigt rörd i hjärtat.

Hon pratar varmt om barnens utsatthet när de är så sjuka eller skadade att de behövt komma till akutmottagningen.

– Bläckfisken räddar deras dag. De behöver något mitt i allt det dumma som händer. Ska barnet gipsas så gipsar vi en tentakel, och blir det operation, blir bläckfisken också opererad.

Köper färre plastleksaker

Hon har fått upp hastigheten nu hemma i tv-soffan eller när hon och maken är på tur i husbilen. En bläckfisk tar en halvtimme. Till slut gick kollegorna till chefen och sa att verksamheten borde betala för garnet, som började bli dyrt för Susanne när produktionen ökat. Så blev det, och i stället köper de in färre plastleksaker, som småbilar.

Susanne Harjula berättar om en liten flicka som brännskadat båda handflatorna, och hade förskräckligt ont.

– Vi trodde inte att hon kunde ta emot bläckfisken. Men hon behövde trösten och använde sina handleder i stället.

Det är inte bara små barn som vill få en bläckfisk. Nyligen tackade en elvaåring ja.

– Det förstår jag. Stora barn blir små barn när de har ont och är sjuka. Jag är glad att vi hittat något alla blir glada av.

Susanne Harjula börjar med att virka det stora huvudet, fortsätter med kroppen och sist tentaklerna. Sedan syr hon dit ögon i garn, för att undvika små plastögon, som barnen kan få loss och sätta i halsen.

Japansk djurvirkning – amigurumi

Amigurumi är den japanska konsten att sticka eller virka små, mjuka djur. Det blev populära redan på 1980-talet. I dag finns många mönster på söta katter, nallar och möss att köpa. Den klassiska amigurumin är stoppad och har ett oproportionerligt huvud, enligt det japanska idealet ”kawaii”, det vill säga så gullig som möjligt.

Hon har också upptäckt att oroliga personer med demens på akutmottagningen gärna tar emot ett mjukt litet gosedjur.

– Jag har märkt att de gärna drar och pillar på tentaklerna. Lite saft och en bläckfisk så blir de ofta lugnare och inte lika förvirrade av den främmande akutmiljön, säger Susanne Harjula.

Susanne Harjula

Ålder: 56 år.

Familj: Make, två barn och ett barnbarn.

Utbildning: Legitimerad sjuksköterska sedan elva år.

Arbetsplats: Akutmottagningen vid Gävle sjukhus.

Fritidsintressen: Sticka, virka, dreja och åka på tur med husbilen.

Vårdfokus / Nyhetsbrev

Nyheterna, reportagen, forskningen och frågorna för dig i vården. Gratis varje vecka direkt i din inkorg.
Jag godkänner att Vårdfokus sparar mina uppgifter
Skickar formuläret...
Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida