covidvaccin

Klart för vaccinering av äldre barn i EU

Klart för vaccinering av äldre barn i EU
I USA har barn mellan 12 och 15 kunnat få vaccin i några veckor. Här är det 14-åriga Jesse Pollock i New York som vaccineras av sjuksköterskan Steven Russell. Foto: TT/AP

Den europeiska läkemedelsmyndigheten ger grönt ljus för covidvaccinering av barn mellan 12 och 15 år. Nu ska Folkhälsomyndigheten ta ställning till om vaccinering av barn ska rekommenderas eller inte.

Godkännandet gäller Pfizers vaccin Comirnaty, som fram till nu varit godkänt inom EU för ungdomar från 16 år. Det omfattar alla EU-länder.

Grönt ljus i EU betyder ändå inte att barn omedelbart kommer börja vaccineras i Sverige. Först väntas Folkhälsomyndigheten ta ställning till om man ska rekommendera vaccinering av barn eller inte. Hittills har myndigheten inte velat rekommendera covidvaccin till barn under 18 år.

”Även om det skulle komma ett godkänt vaccin för barn är det inte säkert att Folkhälsomyndigheten skulle ge en generell rekommendation om man fortfarande ser att barn överlag inte blir svårt sjuka och inte heller bidrar till smittspridningen”, har Bernice Aronsson, utredare på Folkhälsomyndigheten, tidigare sagt till tidningen Läkemedelsvärlden.

Etiskt komplicerat

Vaccinering av barn är en etiskt komplicerad fråga som diskuterats mycket den senaste tiden.

Eftersom barn inte blir lika sjuka av covid skulle en eventuell massvaccinering av barn framför allt handla om att skydda andra och att få en högre immunitet i samhället. I den andra vågskålen finns risker för allvarliga biverkningar som ännu inte upptäckts.

Pfizer har gjort kliniska vaccinstudier på drygt 2 000 barn mellan 12 och 15 år. De visade på ett hundraprocentigt skydd och inga oväntade eller allvarliga biverkningar upptäcktes. Men det är en för liten grupp för att kunna dra helt säkra slutsatser. I USA och Kanada har man redan börjat vaccinera barn och ungdomar. Där finns hittills inga signaler om allvarliga biverkningar.

Vänta med beslut

Svenska barnläkarföreningens uppfattning är att det än så länge inte finns tillräckligt med data för att kunna säga ett självklart ja eller nej till massvaccinering av barn. Därför kan det finnas anledning att vänta med ett beslut, säger Per Brolin som är styrelseledamot i barnläkarföreningen samt överläkare på barnkliniken på Centralsjukhuset i Karlstad, till Läkemedelsvärlden.

Barnläkarföreningen vill alltså avvakta när det gäller allmän covidvaccination av barn. Däremot har man, i samarbete med Folkhälsomyndigheten, tagit fram rekommendationer för vaccination av barn från 16 år med vissa kroniska sjukdomar.

Tysklands förbundskansler Angela Merkel har redan meddelat att Tyskland kommer att börja erbjuda covidvaccin till barn över 12 år. Men hon har poängterat att vaccineringen inte kommer att vara obligatorisk och inte ska påverka barns möjlighet att resa eller gå i skolan.

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida